Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tysklands marinchef avgick efter kommentar om Putin

Uppdaterad 23.01.2022 00:06.
Tysklands chef för marinen, Kay-Achim Schönbach
Bildtext Tysklands chef för marinen, Kay-Achim Schönbach.
Bild: Lehtikuva

Den tyska flottans chef avgår på grund av sina kommentarer om Rysslands president Vladimir Putin.

Tysklands chef för marinen, Kay-Achim Schönbach, avgick sent på lördag kväll efter att ha fått kritik för sina uttalanden.

Schönbach sa bland annat att Putin "förmodligen" förtjänar respekt och att Ukraina aldrig kommer att kunna vinna tillbaka det annekterade Krim från Ryssland.

– Jag har bett försvarsminister Christine Lambrecht att befria mig från mina plikter med omedelbar verkan. Ministern har accepterat min begäran, sa viceamiral Kay-Achim Schoenbach i ett uttalande.

Uttalade sig under ett besök i Indien

Replikerna om Putin och Ryssland fälldes i samband med ett besök i Indien.

I sitt föredrag vid Manohar Parrikar-institutet för försvarsstudier och analyser sa den tyska viceamiralen att Putin "förmodligen" förtjänade respekt. "Vad han verkligen vill ha är respekt", sa viceamiralen på engelska. "Och – herregud – att visa någon respekt är en låg kostnad, till och med ingen kostnad. Det är lätt att ge honom den respekt han verkligen kräver - och förmodligen också förtjänar".

Han sa också att Ryssland är ett gammalt och viktigt land. Vidare sa han att Rysslands agerande i Ukraina kräver åtgärder, men han tillade också att "Krimhalvön är borta; den kommer aldrig att komma tillbaka - detta är ett faktum."

Hans uttalanden publicerades på video på Youtube.

Ursäktade sig på Twitter

Kay-Achim Schönbach skrev på Twitter att hans säkerhetspolitiska uttalanden i Indien var hans personliga åsikt just då, och att de inte på något sätt motsvarar den officiella ståndpunkt som det tyska försvaret har.

Källor. dw.de, Reuters