Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Han imiterade en apa så jag slog honom på käften" – grova rasistiska påhopp i farmarligorna skakar hockeyvärlden

Från 2022
Jordan Subban.
Bildtext Jordan Subban spelade tidigare för österrikiska Dornbirn.
Bild: imago images/Eibner Europa/All Over Press

Två fall av rasistiska påhopp på isen inom två veckor – nu kräver hockeyvärlden nya hårda straff. En ynkrygg, skriver Jordan Subban på Twitter efter själv ha fallit offer för ett av dem.

Först Boko Imama – nu Jordan Subban.

AHL hade så sent som på fredagen meddelat att tjeckiska Krystof Hrabik stängs av i 30 matcher för att ha gestikulerat rasistiskt mot Los Angeles Kings-talangen Boko Imama.

Under nattens omgång gjorde Jacob Panetta uppenbarligen samma sak i Jordan Subbans riktning.

Subbans bror – New Jersey Devils-försvararen P.K. Subban – delade en video på incidenten på Twitter där man kan se Panetta göra apliknande rörelser innan Jordan Subban tappar fattningen.

Eller som Subban själv uttrycker det på Twitter:

– Han var en fegis som inte vågade slåss mot mig. Då jag vände ryggen till började han imitera en apa så jag slog honom på käften. Och så kurade han ihop sig som den ynkrygg han är, skriver Subban i hänvisning till Pancottas klubb Jacksonville Icemens tweet, där de endast konstaterar att ett slagsmål bröt ut på isen.

Varken ECHL eller Jacksonville har kommenterat incidenten.

"Gör mig bara ledsen"

De svarta spelarna är åtminstone överens: nu räcker det.

– Jag har fått leva med det här hela mitt liv. Både som junior och nu två gånger som professionell spelare. Det fortsätter hända, skrev Imama på Twitter efter att Hrabiks avstängning blivit offentlig.

– Vi har tillräckligt mycket att oroa oss för som hockeyspelare, det gör mig bara ledsen att någon som helst tvingas bearbeta något sådant här. Det är frustrerande. Även om jag ärligt tror att sporten har tagit många steg framåt har vi fortfarande en lång väg att gå.

Det skriver också P.K. Subban under.

– Förändringen pågår. Det här var inte ett misstag. Alla vet var gränsen går. Till och med hans egna lagkamrater ville se honom bli uppläxad. Det här händer överallt – inte bara i farmarligorna.

Krystof Hrabik bad på fredagen offentligt om ursäkt för sitt beteende. "Jag är ansvarig för det jag gjorde och kan inte bortförklara det på något sätt, det var fruktansvärt gjort av mig", sa han enligt TSN.