Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finländska och svenska förband borde blandas – det föreslår ex-försvarsministrarna Enestam och von Sydow

Från 2022
Uppdaterad 24.01.2022 00:38.
Soldater i stridsmundering står framför rök. De svenska soldater deltar i ett slutprov 2014.
Bildtext Enligt försvarsministrarna kunde exempelvis amfiebataljonen i Berga och dess motsvarighet vid Nylands brigad delta i det här fördjupade samarbetet.
Bild: Robin Krüger/Försvarsmakten

Finland och Sverige borde permanent basera och utbilda personal och förband i respektive grannland. Det föreslår de tidigare försvarsministrarna Jan-Erik Enestam och Björn von Sydow i söndagens Svenska Dagbladet.

Finland och Sverige behöver gå vidare i att fördjupa försvarssamarbetet och de tidigare försvarsministrarna Jan-Erik Enestam och Björn von Sydow motiverar det med Rysslands agerande under de senaste åren i Georgien, på Krim och i östra Ukraina och nu genom upptrappningen vid Ukrainas gränser.

– Det är ganska naturligt att det i den här säkerhetspolitiska situationen, krisen som nu har uppstått genom Rysslands agerande generellt sett, finns skäl att ytterligare förstärka det svensk-finska försvarssamarbetet. Det här för att vi ska stå bättre rustade och därmed höja tröskeln för någon som eventuellt har för oss obehagliga tankar och planer, säger Jan-Erik Enestam.

I ett debattinlägg i söndagen SvD (bakom betalmur) under rubriken "Sverige och Finland bör ha förband i varandras länder", beskriver Enestam och von Sydow det som de tycker är "ett naturligt nästa steg" i det fördjupade samarbetet.

De anser alltså att nästa steg i fördjupningen bör ske "i fysisk form" så att man permanent baserar och utbildar personal och förband i båda länderna.

Det kunde exempelvis innebära att regementet i Arvidsjaur och jägarbrigaden i Sodankylä utbildar ett kompani vid respektive garnison – Finland i Sverige och Sverige i Finland.

På samma sätt kunde man göra med amfiebataljonen i Berga och dess motsvarighet vid Nylands brigad i Finland, skriver Enestam och von Sydow. Också flygstridskrafterna kunde etablera verksamhet i flottiljer i respektive grannland.

Vill hålla samman oavsett vem som angrips

Ex-försvarsministrarna konstaterar att det redan fattats viktiga beslut när det gäller samordningen av den militära planeringen över hela konfliktskalan och att respektive försvarsmakter byggs med delvis samma "samma materielsystem", vilket ökar förutsättningarna för att kunna möta en angripare sida vid sida.

De diskuterar Finlands sits i andra världskriget och konstaterar att "när vi nu tar ytterligare steg i fördjupningen av det finsk-svenska försvarssamarbetet behöver frågan, huruvida Sverige verkligen kommer till undsättning i det fall Finland angrips, manifesteras i mer än bara ord."

Jan-Erik Enestam sitter framför en bokhylla med en bok i handen.
Bildtext Jan-Erik Enestam fotograferad i sitt hem i maj 2021.
Bild: Maud Stolpe/Yle

"Planerar vi tillsammans, utbildar vi och övar vi tillsammans i våra respektive länder har vi redan i fredstid skapat de band som i förlängningen även håller oss samman om vi blir angripna, oavsett om det är Sverige eller Finland som angrips" konstateras Enestam och von Sydow i inlägget.

Björn von Sydow förklarar fördelarna med ett utökat samarbete i en intervju för Sveriges Radio i dag.

– Det skulle ju ge fördelen att om ett av länderna blir angripet skulle det redan finnas ett förband från det andra, inom det landet. Det skulle vara bra att komma igång och det skulle naturligtvis också sända en signal att vi verkligen står tillsammans

– Det här är ett sätt att ytterligare understryka att vi verkligen är inställda att samarbeta på djupet och i alla kritiska situationer, säger Björn von Sydow.

Björn von Sydow på en arkivbild från februari 2006.
Bildtext Björn von Sydow på en arkivbild från februari 2006.
Bild: EPA/All Over Press

Källa: Svenska Dagbladet