Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HBL: Tiotals vietnamesiska växthusarbetare i Närpes misstänks ha fallit offer för ocker

Polisbil
Bildtext Bland de misstänkta finns ett vietnamesiskt företagarpar och två växthusföretagare.
Bild: Yle/Rebecka Rahikainen

Tidigare den här veckan meddelade polisen om en omfattande utredning av ekonomiska brott i Närpes. Enligt HBL handlar en del av utredningen om systematisk och långvarig import av vietnamesisk arbetskraft till bland annat stora växthus i Närpes.

På fredagen häktades två personer misstänkta för grovt ocker. Det rör sig, enligt uppgifter till Hufvudstadsbladet, om ett lokalt vietnamesiskt företagarpar som är en del av en större utredning om ekonomiska brott.

Brotten har huvudsakligen ägt rum i Närpes mellan slutet av år 2017 och slutet av 2020.

I dag skriver Hufvudstadsbladet att det handlar om tiotals vietnamesiska växthusarbetare som misstänks ha fallit offer för grovt ocker.

Ocker innebär att man utnyttjar någons oförstånd eller beroendeställning för att få ekonomisk vinning, till exempel genom oskäliga avtalsvillkor.

Enligt uppgifterna till HBL har de betalat mellan 10 000 och 20 000 euro per person för att få arbete i Närpes och därefter hamnat i ockerliknande förhållanden.

Flera inblandade

Utöver det misstänkta vietnamesiskt paret utreds också två växthusföretagare i en parallell utredning, skriver Hufvudstadsbladet.

Enligt lokala källor har arbetarna med företagarens hjälp inhysts i boenden i Närpes, flera av dem trånga, isolerade och oändamålsenliga.

Växthusföretagarna är för tillfället inte misstänkta för ocker.

Ytterligare en femte person är misstänkt för brott men hen befinner sig, enligt kriminalkommissarie Pekka Hätönen på polisinrättningen i Helsingfors, utomlands och har inte gått att nå.