Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tung dag för Finlands coronadrabbade skidskyttelandslag: Mari Eder sköt bort sig, stafettherrarna en bit från topp åtta

Från 2022
Mari Eder åker skidor.
Bildtext Mari Eder hade problem på skjutvallen i Anterselva.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

På söndagens program stod de sista skidskyttetävlingarna före OS. Varken Mari Eder eller stafettherrarna klarade av att leverera.

Inför damernas masstartslopp meddelade det internationella skidskytteförbundet IBU att en finländsk skidskytt har testat positivt för covid-19. Mari Eder åkte i masstarten, och Tero Seppälä bekräftade i Yles sändning att det inte handlar om honom.

Då samtliga herrar åkte i söndagens stafett kan det handla om någon i damlaget. Förutom Eder åkte Suvi Minkkinen, Erika Jänkä och Nastassia Kinnunen i lördagens damstafett.

I damloppet var Mari Eder loppets enda finländare. Det gick åt skogen direkt då Eder missade två skott i det första skyttet.

Eder hade ingen vidare dag på skjutvallen: 2+1+2+1=6 bommar totalt. Totalt deltog 30 damer och Eder åkte i mål på 24:e plats.

Beträffande segerstriden var det spännande värre. Inför det fjärde och sista skyttet var Tiril Eckhoff den enda damen som var prickfri i skyttet, men hon missade två skott stående och sumpade sin segerchans.

I täten sköt Anais Chevalier-Bouchet, Dorothea Wierer och Dzinara Alimbekava fullt i det sista skyttet och gjorde därmed upp om segern.

Chevalier-Bouchet gick först ut, men hade inga krafter kvar. Wierer åkte i mål som vinnare, fyra sekunder före en jagande Alimbekava.

Seppälä sköt bort Finlands chanser i stafetten

För herrarnas del var det stafett som stod på programmet i Anterselva på söndagen. På önskelistan: en åttondeplats som skulle ha visat att laget platsar i OS också.

Riktigt så bra gick det inte.

Tuomas Harjula klarade sig undan med en reservpatron i både det liggande och stående skyttet på den första etappen, men höll blygsam fart i spåret och växlade in på 18:e plats.

På den andra sträckan fanns stora förhoppningar på Tero Seppälä – gårdagens sexa skulle väl hämta upp underläget? Svar: nej.

Seppälä hade en usel dag på vallen – två missar i liggande och tre i stående – och tappade rejält med tid mot lagen i topp-10.

Heikki Laitinen och Olli Hiidensalo bommade tre skott var, men hade en omöjlig uppgift. Då flera sämre nationer sköt bort sig lyckades det blåvita laget ändå klättra upp till elfte plats.

Ankaret Hiidensalo kom i mål fyra minuter och 21 sekunder efter fullständigt suveräna Norge som tog segern. Finland var över en minut från Italien på åttondeplats.

Världscupen i skidskytte

Masstart, damer:
1. Dorothea Wierer, ITA 35.58,7 (2)
2. Dzinara Alimbekava, BLR +3,7 (1)
3. Anais Chevalier-Bouchet, FRA +11,6 (1)
4. Kristina Reztsova, RUS +22,8 (2)
5. Justine Braisaz-Bouchet, FRA +24,8 (4)
6. Tiril Eckhoff, NOR +28,0 (2)
---
24. Mari Eder, FIN +2.23,4 (6)

Stafett, herrar:
1. Norge 1.12.14,7 (0+4)
2. Ryssland + 1.57,2 (1+12)
3. Tyskland + 2.04,4 (0+4)
4. Frankrike + 2.20,5 (0+7)
5. Kanada + 2.31,8 (1+8)
6. Ukraina + 2.38,7 (0+11)
---
11. Finland + 4.21,7 (0+13)