Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Storbritannien anklagar Ryssland för att försöka installera en ryssvänlig president i Ukraina – Ryssland kallar det för nonsens

Demonstration mot Rysslands hot mot Ukraina på Union Square i New York.
Bildtext I New York samlades människor på Union Square under lördagen för att visa solidaritet med Ukraina.
Bild: Ron Adar/SOPA Images/Shutterstock/All Over Press

Det brittiska utrikesministeriet påstår i ett uttalande att de har information som tyder på att den ryska regeringen planerar att installera en pro-rysk ledare i Ukraina.

Britterna påstår också att de har uppgifter som visar att flera före detta Ukrainska politiker har hållit kontakt med Rysslands underrättelsetjänst.

Det ska handla om en så kallad marionettregering, där regeringen bara existerar för syns skull och i själva verket styrs av en annan stat – i det här fallet Ryssland.

Enligt uttalandet, som också publicerats på den brittiska regeringens informationswebbplats, övervägs den tidigare politikern Yevhen Murayev som en potentiell kandidat.

Utöver honom nämns fem andra potentiella kandidater för en marionettregering. Fyra av de fem männen lever i exil i Moskva, vilket gör att deras band till Rysslands ledarskap är mer eller mindre offentliga uppgifter, skriver The Guardian.

Ryssland avfärdar uppgifterna som "provocerande" och "nonsens"

Ryssland å sin sida avfärdar alla uppgifter och kallar dem nonsens.

“Vi uppmanar utrikesministeriet att upphöra med dessa provocerande aktiviteter, sluta sprida nonsens och koncentrera er på att studera historien om det mongoliska-tatariska oket", skriver det ryska ministeriet på sitt verifierade Facebook-konto, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Även den ryska ambassaden i London har kommenterat uppgifterna och kallar dem "provocerande".

"Vi uppmanar starkt London att stoppa dumma retoriska provokationer, som är mycket farliga i den rådande situationen, och att istället bidra till verkliga diplomatiska insatser för att garantera europeisk säkerhet", skriver den ryska ambassaden i London.

Murayev skrattar åt påståendet

Även den utpekade ukrainske politikern Yevhen Murayev dementerar uppgifterna och skrattar åt att han skulle vara en av kandidaterna till att leda en rysk marionettregering i Kiev.

”Ni har gjort min kväll, det brittiska utrikesministeriet verkar förvirrat”, säger Murayev till The Guardian.

Tidigare i dag anlände en stor rysk militärstyrka till Belarus. Officiellt åker de dit för att delta i gemensamma militärövningar som ska äga rum i februari, men bland annat USA:s utrikesministerium har uttryckt oro över ansamlingen av 100 000 soldater längs Ukrainas gränser.

Källor: Reuters, Storbritanniens utrikesministerium, theguardian, SvD