Vårdens framtid och svenskans ställning lockade väljare till valurnorna i Pargas
På söndag ordnas det första gången välfärdsområdesval i Finland. Väljare i Pargas hoppas att man i framtiden också ska få vård på den egna orten och på sitt eget modersmål.
För Tuula Stolpe är det viktigt att såväl primär- som specialsjukvården fungerar också i framtiden och att vården är tillgänglig nära hemmet.
– Det var svårt att hitta rätt kandidat och hur man ska rösta men jag hoppas att vi här i Pargas ska kunna behålla vår hälsovårdscentral, säger Stolpe. Att få vården här nära hemmet på sitt eget modersmål är nog de viktigaste frågorna för mig.
Enligt Stolpe blir modersmålet allt viktigare ju äldre man blir.
Inne på samma linje är Sabina Sjödahl-Lindblom som gärna ser att vården arrangeras effektivt i framtiden men att den är tillgänglig lokalt.
– Vi är en tvåspråkig familj så vi klarar oss på båda språken men vi har många äldre som måste kunna få vård på sitt eget modersmål, säger Sjödahl-Lindblom. Närheten till vården har också varit en klar fördel då vi bor i Pargas så förhoppningsvis kan det fortsätta så också i framtiden.
Harry Johansson hoppas att de som väljs in ska klara av ro uppdraget i hamn.
– Svenskan är nog viktig för många i den här trakten och främst många äldre, säger Johansson. Kandidaterna har lovat oss guld och gröna skogar men man får hoppas att de lyckas sköta det på bästa möjliga sätt då arbetet väl kommer igång.
Osäkert in i det sista
Gemensamt för de väljare vi talar med utanför vallokalen i Pargas är den osäkerhet väljarna känner. De flesta har haft svårt att veta hur man ska lägga sin röst och hur det lönar sig att rösta.
– Jag vet inte ens ännu hur jag ska rösta och på vilket parti men det lär väl klarna då jag kommer in i båset, säger Margot Eriksson. Det är svårt att urskilja vad kandidaterna står för och hur de kommer att arbeta för den gemensamma vården.
Enligt Eriksson är vården och hur den organiseras det viktigaste för henne, inte språket som vården ges på.
– Vi är redan nu tvungna att åka in till Åbo om det gäller några större ingrepp och den vård vi får på ÅUCS har åtminstone hittills varit väldigt bra, säger Eriksson.
Michaela Mannström visste länge inte varför hon skulle rösta i valet men efter att hon börjat läsa in sig på vad det här innebär blev det klart att hon måste rösta.
– Det är viktigt att den kandidat jag väljer jobbar för att upprätthålla en lokal vård som kan ges nära dig, säger Mannström. Men inte har det varit lätt att välja och det krävdes att man satt in sig i vad det hela innebär.
Mannström får medhåll av Thomas Lindblom som säger att det har varit svårt att hålla koll på vad partierna och kandidaterna står för.
– Man har inte följt med så mycket hur det ska röstas och det var nog inte det lättaste att avgöra hur man ska rösta då man väl stod där inne, säger Lindblom.
Men de vi talar med är också överens om att det är viktigt att rösta trots att den egna rösten kanske inte blir avgörande.
– Jag känner att det är viktigt att vara delaktig i samhället och därför väljer jag att rösta, säger Sofia Forss. Röstar man inte så kan man inte heller klaga över hur resultatet ser ut och på de beslut som sedan görs kring vården och välfärden.
Viktigt hur och vem som bestämmer i framtiden
För vårdpersonalen betyder valet en stor förändring och det gäller att få in rätt personer i det fullmäktige som nu ska väljas.
– Det var svårt att avgöra på vem man ska rösta och svårt dessutom att förstå vem som talar för oss vårdare, säger Camilla Duncker. Men jag hittade en kandidat till slut och hoppas att det är rätt val.
Patrik Duncker anser att det är viktigt för alla att fundera över de här frågorna eftersom vården berör alla.
– Vi har funderat mycket på det här hemma och när jag dessutom har min fru i branschen så kändes det extra svårt att hitta rätt kandidat, säger Duncker. Men efter en stund hittade jag en kandidat som kändes rätt och är nöjd att jag kom och röstade.
Diskussion om artikeln