Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Talibansamtalen har inletts i Oslo – först måste talibanerna möta sina skarpaste kritiker

Uppdaterad 23.01.2022 22:00.
Den här bilden på talibanernas delegation togs i Kabul innan de satte sig på det chartrade norska planet som förde dem till Oslo.
Bildtext Den här bilden på talibanernas delegation togs i Kabul innan de satte sig på planet till Oslo. Själva planet hade det norska utrikesministeriet hyrt av finländska Wihuris dotterbolag Jetflite.
Bild: Lehtikuva

På ett konferenshotell i Holmenkollen-området i utkanterna av Oslo har mötet mellan representanter för Afghanistans nya talibanstyre och västliga diplomater inletts. Men först måste talibanerna möta afghanska människorättsaktivister.

Det här är första gången som en delegation för Afghanistans nya talibanstyre besöker Europa. Tanken är att delegationen, ledd av utrikesminister Amir Khan Muttaqi, ska få möta representanter för USA, Frankrike, Storbritannien, Italien, Norge och EU.

Innan de får sätta sig vid förhandlingsbordet med de västerländska diplomaterna måste de först möta sina skarpaste kritiker. Under söndagen träffade de afghanska kvinno- och människorättsaktivister och representanter för afghanska medier.

Chef för internationell kvinnoorganisation: Det gick bra

Jamila Afghani, chef för den afghanska grenen av kvinnororganisationen International Women's League for Peace and Freedom, deltog i söndagens möte. Hon säger till NRK att mötet gick bra och att talibanerna var flexibla och tillmötesgående.

De hade diskuterat bland annat den ekonomiska krisen, mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter.

– Förhoppningsvis öppnar det möjligheter för förhandlingar, kommunikation och dialog, säger Afghani till NRK.

Gripandet av kvinnor i Afghanistan togs upp under mötet

På mötet diskuterades också gripandet av två kvinnor i Kabul förra veckan. Kvinnorna greps efter en demonstration för kvinnors rättigheter. Gripandet har väckt starka reaktioner, och bland annat FN har uppmanat talibanerna att berätta var de två kvinnorna befinner sig.

Under dagens möte förnekade talibanerna att de hade något med gripandena att göra.

– De sa att kvinnorna inte är i deras förvar, och att de lovade utreda vem som stod bakom det hela, säger Afghani.

Villkor för de möten som talibanerna tillåts delta i

Det är det norska utrikesministeriet som bjudit in talibandelegationen och enligt Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt var det en förutsättning för besöket att talibanerna gick med på att möta ledande afghanska kvinnoaktivister och representanter för andra afghanska organisationer.

Enligt vad NRK erfar så kommer troligen utfallet av dagens möte mellan talibaner och aktivister att avgöra vem talibanerna får träffa på måndag och tisdag. NRK menar att det redan nu står klart att samtalen inte kommer att ske på ministernivå vad gäller de västliga representanterna. NRK har förstått att exempelvis Huitfeldt inte tänker möta talibandelegationen.

På det här fyrstjärniga konferenshotellet i Holmenkollen-området hålls samtalen med talibandelegationen.
Bild: Lehtikuva

Talibandelegationens samtal med de västliga diplomaterna äger rum på måndag och tisdag. Också de mötena hålls bakom slutna dörrar.

Experter tror inte på några stora genombrott

Under söndagens samtal försöker man alltså ta reda på var talibanstyret står då det gäller grundläggande mänskliga rättigheter och exempelvis flickornas skolgång. Frågan är hur långt de här religiösa fundamentalisterna kan tänka sig att kompromissa och gå med på krav från afghanska aktivister och från väst.

Norska bedömare som NRK talat med tror inte på några stora genombrott.

– Det är helt orealistiskt att talibanerna skulle öppna för demokratiska val eller fulla rättigheter för kvinnor, säger Kristian Berg Harpviken, vid fredsforskningsinstitutet PRIO i Oslo.

Han tror att det på sin höjd går att lirka fram några små eftergifter.

Talibanernas utrikesminister Amir Khan Muttaqi fotograferad under ett möte i Pakistan i december 2021.
Bildtext Talibanernas utrikesminister Amir Khan Muttaqi fotograferad under ett möte i Pakistan i december 2021.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Kai Eide som är Afghanistansändebud för FN tycker ändå att det är positivt att talibandelegationen kommit till Norge.

– Vi vet att det finns oenighet inom talibanledningen och det är viktigt att uppmuntra de moderata krafterna, säger Eide.

"Därför talar vi med talibanerna"

Den afghanska oppositionsgruppen NRF och många andra har kritiserat Norge för de nu pågående samtalen med talibanstyret.

På söndagen demonsterade människor utanför det norska utrikesministeriet i Oslo mot det pågående talibanmötet.
Bildtext På söndagen demonsterade människor utanför det norska utrikesministeriet i Oslo mot det pågående talibanmötet.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den främsta anledningen till samtalen är den humanitära katastrof som hotar Afghanistan och delvis redan pågår. Enligt FN hotas 23 miljoner afghaner av hungersnöd, vilket är cirka 55 procent av befolkningen. FN bedömer vidare att 97 procent av befolkningen hamnar under fattigdomsgränsen i år.

De hungrande afghanerna behöver internationell hjälp. Väst vill fortfarande inte kanalisera några pengar via talibanregimen, men det är svårt att få fram hjälpen utan något som helst samarbete med den nya afghanska regeringen.

"Afghanistan står inför en enorm humanitär katastrof, och kvinnors framtid är hotad. Därför talar vi direkt med Taliban. Och därför vill vi bidra till en dialog mellan Taliban och afghanska människorättsförsvarare".

Så inleder Norges utrikesministerium sitt pressmeddelande under rubriken "Därför talar vi med Taliban", som ministeriet publicerade på lördagen.

Källor: NRK, AFP, Yle

(Artikel uppdaterades klockan 21.57 med aktivisternas åsikter efter mötet med talibanerna.)