Hoppa till huvudinnehåll

Välfärdsområdesval 2022

Sanna Marin: "Folket har talat" – men mer än hälften av finländarna lät bli att rösta i välfärdsområdesvalet

Från 2022
Samlingspartiets ledande politiker bland blå hjärtformade ballonger.
Bildtext Partiledningen firade segern på partikansliet, Samlingspartiets hjärta är blått.
Bild: Silja Viitala / Yle

De tre stora – och gamla – partierna är tillbaka. Både Petteri Orpo och Sanna Marin gladde sig över valseger i välfärdsområdesvalet. Centern kom strax efter. Riikka Purra skyllde Sannfinländarnas oväntat svaga resultat på vårdreformen.

– Folket har talat, sa Socialdemokraternas ordförande Sanna Marin när Yle-prognosen publicerades ungefär vid halvtio på valkvällen. I något skede spekulerade man kring att SDP skulle segra i valet, och i ett kort skede ledde Centern.

Till slut blev Samlingspartiet ändå det största partiet i söndagens val med 21,6 procent och SDP tvåa med 19,3 procent av rösterna. Centern kom strax efter med 19,2 procent – med bara tusen rösters skillnad.

Stora partier segrare i välfärdsområdena

3:49

Regional dominans

Centerpartiet dominerar i flest landskap, i nio välfärdsområden i norr, öster och i mellersta Finland. Samlingspartiet har gått bäst i sex landskap, i södra Finland och Birkaland.

Socialdemokraterna har segrat i fyra områden; Satakunta, Egentliga Tavastland, Kymmenedalen och södra Karelen.

Svenska Folkpartiet blev störst i Österbotten. På Yles finska valvaka väntade man till närmare midnatt för att få svar på frågan om SFP kan bli "diktator" med enkel majoritet. I det nya österbottniska välfärdsområdets fullmäktige skrivs röstningssiffrorna 33 för SFP och 26 för resten.

Anna-Maja Henriksson (SFP) var nöjd med partiets valresultat hela kvällen. Förhandsrösterna gav inte så stor utdelning, men Henriksson var länge övertygad om att partiet skulle gå över 5 procent i väljarstöd. Slutresultatet blev ändå 4,9 procent för SFP.

SDPs ordförande Sanna Marin och i bakgrunden Centerns ordförande Annika Saarikko.
Bildtext Sanna Marin och Annika Saarikko under valvakan.
Bild: Sakari Piippo / Yle

Seger för de stora

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo ansåg resultatet "otroligt fint". Segern var speciellt viktig i detta historiska första välfärdsområdesval.

– Vi gör ett starkt jobb just nu. Vårt budskap nådde fram om att det kommer att behövas ekonomisk realism och element som ger människor bättre service, bland annat via servicesedlar, sa Orpo i ett av segertalen. Vi är optimister och byggare, vi vill lösa problem och numera gillar vi vårdreformen, sa Orpo. Han passade också på att kritisera vänsterregeringen.

Centerns ordförande Annika Saarikko talade om partiets löfte om närservice som en orsak till segern.

Kristdemokraterna gladde sig över att det finns KD-representation i samtliga välfärdsområden. Partiet klarade 4,2 procent av rösterna.

Harry Harkimo från Rörelse Nu nöjde sig med att vara glad över att partiet har haft kandidater i alla välfärdsområden.

Ano Turtiainen överraskade

Ytterligare en riksdagsgruppering gick framåt i välfärdsområdesvalet. Det är lite överraskande Ano Turtiainens "Makten tillhör folket"-partiet.

Turtiainens gruppering gjorde ett framgångsrikt val och fick 1,3 procent av rösterna. Det skulle ge nio platser i de nya fullmäktigeförsamlingar som nu startar.

Turtiainen är avhoppare och utkastad från Sannfinländarna. Han hör också till de ledande corona- och vaccinförnekarna i Finland. Valexperterna tror att Turtiainens framgång kan förklara en del av Sannfinländarnas nedgång.

Ano Turtiainen, Milad Dehgman ja Niko Giansanti.
Bildtext Aino Turtiainens parti lyckades få 1,3 procent av rösterna.
Bild: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Nedgång för Sannfinländarna och De Gröna

Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra lyckades inte speciellt väl i sin första valkampanj som partiordförande. Hon talade i intervjuer diffust om att partiet drar sina slutsatser veckan efter valet. Partiet nådde ändå 11,1 procent.

Vänsterförbundet fick 8 procent av rösterna, ett resultat som motsvarar de senaste valen. Li Andersson var den populäraste kandidaten i landet, med 7 723 röster.

De Gröna är det regeringsparti som har misslyckats i det här valet, med 7,4 procent av rösterna.

– Resultatet blev en besvikelse, sa Saara Hyrkkö, en av de talespersoner som har fått hoppa in när den vikarierande partiordföranden är coronaisolerad.

Sannfinländarnas partiordförande Riikka Purra i närbild. Bara hennes ansikte syns.
Bildtext Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra är besviken över valresultatet.
Bild: Sakari Piippo / Yle

Valdeltagandet inte riktigt så lågt som befarat

26,5 procent av de röstberättigade valde att rösta på förhand. På själva valdagen klarnade det slutliga valdeltagandet, 47,5 procent. Det var inte ett imponerande resultat och partiledarna uttryckte sitt missnöje med deltagandet. Under valvakorna diskuterades frågan om hur representativt valresultatet egentligen är.

Inte ens hälften av väljarna har gått till valurnorna.

– Det är dåligt, man kan börja tala om legitimitetskris, sa professor Åsa von Schoultz.

Men utgångsläget var att det skulle bli ett dåligt valresultat och det blev inte det sämsta valdeltagandet.

– I EU-valet har det börjat på en trea. Man får fundera på hur man ska aktivera väljarna, sa professor Åsa Schoultz i Svenska Yles valvaka.

Statsvetaren Åsa von Schoultz sammanfattar valet på under en minut. - Spela upp på Arenan

De flitigaste väljarna fanns i tre österbottniska vårdområden. Lägst blev valdeltagandet i området Vanda–Kervo.

Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra skyllde partiets dåliga valresultat på just vårdreformen som sådan. Väljarna är inte intresserade och gillar den inte.

– Därför gick de inte och röstade, förklarade Purra. Hon hade svårare att förklara varför då Samlingspartiet blev den stora segraren.

Politikernas val

De flesta partiledarna kandiderade i valet – och blev också invalda. Ett argument för de politiska toppnamnen att ställa upp var att alla måste vara med och höja intresset för ett val som inte riktigt lockar väljare.

SDP:s ordförande Sanna Marin och SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson hörde till dem som tidigt meddelade att de inte ställer upp. Harry Harkimo är från Helsingfors och därför inte uppställd. Många andra partiledare och ministrar ansåg sig ha tid för ännu ett uppdrag.

Tidigare statsminister Juha Sipilä, Centern, samlade mer än 3 200 röster i norra Österbotten. Andra tidigare statsministrar som har haft framgång är Matti Vanhanen (C) som blev röstmagnet i mellersta Nyland, Anneli Jäätteenmäki (C) och Antti Rinne (SDP).

Kändisarna hade svårare att bli invalda. Författaren Monika Fagerholm från SDP gick inte igenom Västra Nyland. En hel del idrottare kandiderade och hade varierande framgång. Tidigare ishockeybossen och riksdagsman Kalervo Kummola, Samlingspartiet, från Tammerfors blev invald.