Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Blinken: Sanktioner mot Ryssland ska inte införas just nu – sanktioner får följder också för andra, säger Scholz

Från 2022
USA:s utrikesminister Antony Blinken träffade Tysklands förbundskansler Olaf Scholz för att diskutera krisen i Ukraina.
Bildtext USA:s utrikesminister Antony Blinken träffade Tysklands förbundskansler Olaf Scholz för att diskutera krisen i Ukraina. Berlin 20.1.2022.
Bild: Lehtikuva

USA:s utrikesminister Antony Blinken avvisar tanken på att införa ekonomiska sanktioner mot Ryssland i det här skedet. Han bedömer att sanktioner just nu skulle försämra västs förmåga att avskräcka Ryssland.

Rysslands stora truppansamling nära gränsen mot Ukraina har väckt västerländsk oro för potentiell rysk aggression. Väst har hotat med sanktioner med långtgående ekonomiska effekter om Ryssland invaderar Ukraina.

Ryssland har å sin sida sagt att det inte finns några planer på en invasion.

USA:s utrikesminister Antony Blinken påpekar att syftet med sanktioner är att avskräcka Ryssland och att svara på rysk aggression.

– Men om sanktioner införs nu så förlorar man den avskräckande effekten, säger Blinken i en intervju för tv-kanalen CNN.

Blinken upprepade också västs inställning, det vill säga; "om ryska styrkor går in i Ukraina på ett aggressivt sätt så kommer det att utlösa en betydande reaktion".

Blinken sa också att USA, Nato och Tyskland är redo att agera tillsammans i fråga om krisen i Ukraina.

På frågan om USA:s händer var bundna i förhållande till Ukraina i och med behovet av ryskt stöd i separata samtal om Irans kärnkraftsprogram, sa Blinken till CBS: "Inte det minsta."

Också Tyskland manar till "försiktighet" då det gäller sanktioner mot Ryssland

Ledarskapet i Tyskland uppmanar Europa och USA att tänka noga efter då det gäller potentiella sanktioner mot Ryssland – och åtgärder som kan riktas mot Tysklands största gasleverantör.

Bland en rad möjliga västerländska sanktioner riktade mot president Vladimir Putins styre kan Tyskland sätta stopp för gasledningen Nord Stream 2 . Men det skulle samtidigt innebära en risk för gastillförseln till Europa.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz säger till tidningen Süddeutsche Zeitung att man måste tänka på de konsekvenser som sanktionerna får för Tyskland.

I intervjun förnekar Scholz att det skulle råda oenighet mellan USA och Europa i fråga om gemensamma sanktioner. Han påpekar att det är viktigt att vara överens om åtgärder i en nödsituation. Han säger att EU och USA har en gemensam uppfattning om att rysk militär aggression i Ukraina har "ett högt pris".

EU har hotat med "massiva" sanktioner och i USA har demokraterna presenterat ett lagförslag om potentiella straff som kan riktas mot ryska tjänstemän, militära ledare och bankinstitutioner.

Scholz avvisar garantier

Förbundskansler Scholz avvisar också de ryska kraven på att Ukraina inte får beviljas medlemskap i Nato.

– En sådan garanti kan inte ges, sa Scholz.

Men han säger också att Natomedlemskap för andra länder i Östeuropa "för närvarande inte alls är på agendan".

Källor: Reuters, Tass