Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Samlingspartiet störst då förhandsrösterna är räknade i Egentliga Finland – så här fördelas förhandsrösterna i landskapet

Från 2022
Uppdaterad 23.01.2022 20:37.
Petteri Orpo.
Bildtext Samlingspartiets partiordförande Petteri Orpo ställer också upp i välfärdsområdesvalet i Egentliga Finland. Han hade fått närmare 1 900 röster då 48,7 procent av rösterna hade räknats.
Bild: Silja Viitala / Yle

Samlingspartiet har fått flest mandat i Egentliga Finland i välfärdsområdesvalet då förhandsrösterna är räknade. Över en fjärdedel av de röstberättigade i landskapet förhandsröstade i valet.

Samlingspartiet har 18 mandat, Socialdemokraterna har 17 mandat och Centern och Vänsterförbundet har 11 mandat var, då 45,6 procent av rösterna är räknade.

Enligt förhandsrösterna har De Gröna och Sannfinländarna 7 mandat var och Svenska folkpartiet, som är i valförbund med Samlingspartiet har 6 mandat. Kristdemokraterna och Rörelse Nu får var sitt mandat då förhandsrösterna är räknade.

Enligt förhandsrösterna skulle Åbo få in 34 ledamöter och Pargas 4, medan Kimitoön inte har fått in en enda kandidat enligt förhandsrösterna.

Överlägsen röstkung i Egentliga Finlands valkrets enligt förhandsrösterna är SDP:s Aki Lindén med 5442 röster och Li Andersson är röstdrottning med 4559 röster. Även andra riksdagsledamöter såsom Ilkka Kanerva (Saml), Ville Tavio (Sannf) och Annika Saarikko (C) toppar listan över de kandidater, som har fått flest röster hittills. SFP:s röstkung är Niklas Guseff, som har fått drygt 1 200 röster då 49,7 procent av rösterna är räknade.

Diskussion om artikeln