SFP valets stora vinnare i Österbotten – många vårdare och etablerade politiker i nya fullmäktige
Rikspolitikerna Joakim Strand och Mikko Ollikainen gjorde ett mycket lyckat val. Sjukskötaren Johanna Borg blev valets stora röstdrottning.
SFP gjorde som väntat ett mycket bra val och tog 33 mandat i Österbottens välfärdsområde.
På andra plats kom SDP som fick 8 mandat. Trean Samlingspartiet fick 6 mandat. Kristdemokraterna och Sannfinländarna fick 4 mandat vardera.
SFP blev störst i de flesta kommuner i Österbottens välfärdsområde. I Larsmo blev Kristdemokraterna störst medan SDP vann i Kaskö och Centern i Laihela.
Längst ner i artikeln hittar du resultatet från samtliga partier och kandidater.
Lyckat val för erfarna politiker
Rikspolitikerna Joakim Strand (SFP) och Mikko Ollikainen (SFP) gjorde ett bra val. Strand blev röstkung i Österbottens välfärdsområde med 3 069 röster. Partikollegan Ollikainen fick 1 500 röster.
– Jag är själv väldigt nöjd, jag är ödmjukt tacksam och värdesätter väldigt högt varenda röst. Svenska folkpartiet får ju en väldigt stark ställning i det här nya välfärdsområdet och därför är det extra viktigt att vi också ödmjukt fortsätter att samarbeta gott med de övriga partierna för att förstärka vårdtjänsterna i Österbotten, säger Strand.
Bland de invalda finns också många kända kommunalpolitiker som Carola Lithén (SFP) från Korsholm med 1 280 röster. Närpes tidigare stadsdirektör och nuvarande styrelseordförande Hans-Erik Lindqvist (SFP) fick 1 401 röster. Av de 59 nya välfärdsområdespolitikerna är 43 kommunfullmäktigeledamöter.
Sjukskötare bland röstmagneterna
Bland de invalda finns flera kandidater med erfarenhet från vårdsektorn.
Röstdrottning i Österbottens välfärdsområde blev Närpes fullmäktigeordförande Johanna Borg (SFP) som till vardags jobbar som sjukskötare. Hon lyckades samla hela 1 471 röster.
En annan sjukskötare som gjorde ett bra val är Mia West (SFP) från Malax med 1 192 röster, näst flest i Malax.
West säger att valresultatet var både väntat och oväntat.
– Helt ofattbart, men jätte, jätteroligt.
West är sjukskötare och sedan tidigare kommunalpolitiker, två erfarenheter hon tror att hon kommer att ha nytta av i det politiska arbetet med välfärdsområdet.
– Det ska bli jättespännande och så får man ju se vad det ger. Det är ju ett helt nytt val, så man kan inte jämföra hur jobbet tidigare har gått till. Vi står väl alla inför samma dilemma och samma möjligheter och spänning, säger West.
Jakobstadsbon Nina Brännkärr-Friberg (SFP), grundaren av föreningen Project liv som jobbar för glädje i vardagen för långtidssjuka barn, fick 943 röster och gjorde även hon ett bra val.
Ledande vårdpolitiker föll ut
Noterbart är att flera politiker som haft en synlig roll inom gamla Vasa sjukvårdsdistrikt inte blev invalda i fullmäktige för Österbottens välfärdsområde.
Styrelseordförande Hans Frantz (SFP) blev inte invald med sina 315 röster. Inte heller styrelsekollegan Monica Siren-Aura (SFP) blir invald med 296 röster.
Det är klart man är lite missnöjd. Det känns lite som att otack är världens lön. Jag har i flera år jobbat både för fulljourverksamhet, för H-huset och för att kunna starta välfärdsområdet före alla andra. Men tydligen är det inte tillräckligt för väljarna, säger Hans Frantz.
Hur mycket tror du höstens debatt om ett nytt patientdatasystem spelat in?
– Jag hoppas verkligen att det inte haft det. Ett nytt patientdatasystem är något vi verkligen behöver och det är en fråga som genast kommer att dyka upp på de nyinvalda bord, säger Frantz.
Inte heller Viktor Kock (SDP) från Pedersöre som suttit i Vasa sjukvårdsdistrikts fullmäktige blev invald. Han fick 240 röster.
Rainer Bystedt (SFP) från Vörå gjorde däremot ett lyckat val med 1313 röster. Bystedt fick nu revansch efter att han och Vörå efter kommunalvalet gick miste om sin plats i Vasa sjukvårdsdistrikts styrelse då SFP möblerade om sina platser.
Kaskö utan representant
Bland förlorarna i valet finns också Kaskö stad som inte fick någon representant i det nya fullmäktige.
– Det är nog harmligt. Det skulle nog ha varit bra om alla kommuner ha fått någon deltagare där för informationens skull, säger stadsfullmäktiges ordförande Kari Häggblom (SDP) som fick 134 röster.
Häggblom konstaterar att en representant i fullmäktige inte ger en kommun någon bestämmanderätt, men informationsgången skulle löpa bättre.
Han hoppas att de som har blivit invalda också ska hålla kontakt till Kaskö.
Vasa fick 20 invalda. Jakobstad fick sex invalda. Närpes och Pedersöre fem invalda vardera. Övriga kommuner fick mellan fyra och ett mandat. Endast Kaskö blev helt utan mandat i den nya välfärdsområdet.
I Kronoby fanns det en oro för huruvida Kronobyborna skulle gå till valurnorna sedan kommunen inte längre kan få sin vård i Mellersta Österbotten som tidigare. Kronoby fick ändå tre representanter i Österbottens välfärdsområdes nya fullmäktige
Röstmagneten Joacim Sandbacka (SFP) säger att det känns fantastiskt, även för egen del.
– Visst var vi lite oroliga, men det gick bra. Personligen är jag jätteförvånad och ödmjuk över förtroendet, säger Sandbacka som inte tidigare kandiderat i allmänna val.
Valdeltagandet över 50 procent
I Österbotten landar valdeltagandet på 53,9 procent. I Larsmo valde 66,3 procent av de röstberättigade att rösta i valet, Korsnäs 65,1 procent och Pedersöre 62,8 procent.
I Vasa röstade 48,7 procent av väljarna, Jakobstad 48,8 procent och Laihela 53, 9 procent.
De invaldas medelålder är 50 år, 52,5 procent är män och 47,5 procent är kvinnor.
Här nedan kan du själv kolla resultatet i just din kommun och se hur det gick för din kandidat.