Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ryssarna presenterade sitt OS-lag – dessa 25 KHL-spelare försvarar guldet i Peking

Från 2022
Uppdaterad 23.01.2022 22:52.
Dmitrij Voronkov spelar ishockey.
Bildtext I november ställde Ryssland upp med ett ungt lag i EHT-turneringen i Helsingfors. Dmitrij Voronkov är en av fyra spelare från det laget som får en OS-biljett.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Många pekar ut ROC som förhandsfavorit i herrarnas OS-hockeyturnering. SKA:s anfallsstjärna Nikita Gusev är med i laget, medan lagkamraten Andrej Kuzmenko, som öst in poäng, får nöja sig med att vara reserv.

I NHL-spelarnas frånvaro har de ryska herrarna pekats ut som förhandsfavorit i vinter-OS. Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv lyfte fram ROC och Finland då han presenterade sin trupp i fredags.

– Ryssarna och finländarna känns starka, ett gäng lag bakom fajtas om att utmana de här två lagen som på pappret är lite bättre, sa Garpenlöv.

För fyra år sedan vann ROC den dramatiska OS-finalen mot Tyskland och försvarar därmed guldet i Peking.

Den presenterade truppen består som väntat enbart av KHL-spelare. CSKA Moskva har stark representation med sju spelare, varav hela fem anfallare.

Det ryska OS-laget

Målvakter

Aleksandr Samonov, SKA S:t Petersburg
Timur Biljalov, Ak Bars Kazan
Ivan Fedotov, CSKA Moskva

Backar

Aleksandr Nikisjin, Spartak Moskva
Vjatjeslav Vojnov, Dynamo Moskva
Aleksander Jelesin, Lokomotiv Jaroslavl
Artjom Minulin, Metallurg Magnitogorsk
Jegor Jakovlev, Metallurg Magnitogorsk
Nikita Nesterov, CSKA Moskva
Sergej Telegin, Traktor Tjeljabinsk
Damir Sjariptjanov, Avangard Omsk

Anfallare

Sergej Andronov, CSKA Moskva
Michail Grigorenko, CSKA Moskva
Pavel Karnaukhov, CSKA Moskva
Sergej Plotnikov, CSKA Moskva
Anton Slepysjev, CSKA Moskva
Nikita Gusev, SKA S:t Petersburg
Kirill Marchenko, SKA S:t Petersburg
Vadim Sjipatjov, Dynamo Moskva
Dimitrij Voronkov, Ak Bars Kazan
Artjom Anisimov, Lokomotiv Jaroslavl
Artur Kajumov, Lokomotiv Jaroslavl
Arsenij Gritsjuk, Avangard Omsk
Kirill Semjonov, Avangard Omsk
Andrej Tjibisov, Metallur Magnitogorsk

I anfallsbesättningen finns KHL:s överlägsna poängligaledare. Vadim Sjipatjov har i Dynamo Moskva på 48 matcher noterats för 24+43=67 poäng. Den 34-årige centern vann VM:s poängliga 2016, men har på sistone haft svårt att få till det i landslaget. Hans senaste mästerskap är OS i Pyeongchang 2018.

KHL:s poängligatvåa Andrej Kuzmenko är däremot inte med i truppen, utan är reserv. Han leder den interna poängligan i topplaget SKA S:t Petersburg med elva poängs marginal.

I anfallet hittas däremot SKA:s Nikita Gusev, som har glänst i KHL, men inte alls fick till det i NHL säsongerna 2019–20 och 2020–21.

Andrej Kuzmenko och Nikita Gusev firar ett mål.
Bildtext SKA:s stjärnanfallsduo. Andrej Kuzmenko (till vänster) är inte med, medan Nikita Gusev (till höger) är uttagen.
Bild: Kirill Kukhmar/TASS/All Over Pre

NHL-klubben Columbus klubbchef Jarmo Kekäläinen verkar ha lyckats med sina draftval. I den ryska truppen finns nämligen två unga anfallare som tillhör klubben: 21-åringarna Kirill Marchenko och Dimitrij Voronkov.

I backbesättningen hittas bland annat Dynamo Moskvas Vjatjeslav Vojnov, som för några år sedan lämnade NHL och Los Angeles efter att ha misshandlat sin fru, samt CSKA:s Nikita Nesterov som snittat 0,8 poäng per match den här säsongen.