Hoppa till huvudinnehåll

Välfärdsområdesval 2022

Så här röstade Svenskfinland: SFP i topp i Österbotten och Östra Nyland, Samlingspartiet segrare i söder

Collage med tre bilder. Till vänster Anna-Maja Henriksson, i mitten Henrik Wickström och till höger Li Andersson.
Bildtext För ordförande Anna-Maja Henrikssons SFP gick valet bra – speciellt då Henrik Wickström i Västra Nyland blev en av landets röstmagneter. Också Vänsterförbundets ordförande Li Andersson, till höger, var en av de populäraste kandidaterna i landet.
Bild: Collage: Yle / Silja Viitala, Yle / Lukas Rusk / Yle Sakari Piippo

Samlingspartiet blev valets stora vinnare också i Egentliga Finland och Västra Nyland, medan Centern knep segern i Mellersta Österbotten. SFP segrade i sin tur i Östra Nyland och Österbotten.

Medan Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo firade valseger på valvakan i Helsingfors kunde partiets lokalavdelningar fira också på flera håll i Svenskfinland.

Partiet segrade i majoriteten av de välfärdsområden som räknas som delvis svenskspråkiga, med flest röster i Västra Nyland, Vanda–Kervo samt i Egentliga Finlands välfärdsområde. Svenska Folkpartiet slutade på toppen av täppan i två områden, Östra Nyland och Österbotten. Centern gick segrande ur kampen om Mellersta Österbotten.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson är nöjd med resultatet. Även om det inte blev så högt som hon hade hoppats, tycker hon att man ska ta i beaktande att det är det första välfärdsområdesvalet någonsin.

– 5,1 är riktigt bra i det här första valet, konstaterade Henriksson efter Yles prognos. Slutligen landade stödet ändå på 4,9.

Här kan du se närmare på hur rösterna fördelade sig.

Egentliga Finland: Röstmagneternas hem

I Egentliga Finland segrade Samlingspartiet, med över 23 procent av rösterna. Med det får partiet 18 mandat.

Socialdemokraterna (SDP) landar på en andraplats med drygt 19 procent och 16 mandat. Därefter kommer Centern, Vänsterförbundet och Sannfinländarna, följt av De Gröna och på en sjunde plats SFP, med 4,8 procent av rösterna och fem mandat.

Elina Lepomäki omfamnar Petteri Orpo, i bakgrunden blåa heliumballonger.
Bildtext Petteri Orpo omfamnas av partikamraten Elina Valtonen. Orpo fick tredje mest röster i Egentliga Finland.
Bild: Silja Viitala / Yle

Två av landets röstmagneter kandiderade och blev valda i Egentliga Finland. Flest röster av alla fick Vf:s ordförande Li Andersson, med 7 795 röster.

Hack i häl på Andersson hittar vi SDP:s Aki Lindén, med 7 701 röster. Samligspartiets ordförande Petteri Orpo och Sannfinländarnas riksdagsgruppsordförande Ville Tavio slutade tredje respektive fjärde i området.

Österbotten: SFP ohotad etta

I Österbottens välfärdsområde kammade SFP hem över hälften av rösterna, 50,2 procent. Tvåan SDP fick nöja sig med 13,6 procent. Samlingspartiet, med 10,2 procent, är det enda andra partiet som når över tio procent.

I och med det tar SFP hem 33 av områdets 59 fullmäktigeplatser.

En ung man i mörkblå kavaj ler mot kameran
Bildtext Jocke Strand (SFP) var röstkung i Österbottens välfärdsområde.
Bild: Yle/Roger Källman

Partiets Joakim Strand fick flest röster, 3 069, följt av partikollegerna Mikko Ollikainen och Johanna Borg. SDP:s Kim Berg fick fjärde mest röster, 1 428.

Mellersta Österbotten: Centerseger

Med jämnt 38 procent står Centern som segrare i Mellersta Österbotten och får 24 mandat. Tvåan SDP får åtta mandat efter en röstskörd på 14,3 procent.

Sannfinländarna slutar trea, Samlingspartiet fyra, och femma blir SFP med 7,3 procent och fem mandat.

Karlebykandidaterna Mauri Peltokangas (Sannf) och Sari Innanen (C) är röstmagneter, med 715 respektive 709 röster. Margita Lukkarinen fick flest SFP-röster, 476 stycken.

Västra Nyland: Jordskredsseger för Wickström

I Västra Nyland kunde både Samlingspartiet och SFP jubla. Samlingspartiet kammade hem en klar seger – 32,5 procent av rösterna och 27 av 52 mandat – medan SFP i området hade landets tredje populäraste kandidat.

Henrik Wickström fick 5 852 röster och var därmed trea i hela landet och klar etta i Västra Nyland. Samlingspartiets Mia Laiho blev tvåa i Västra Nyland med nästan 5 000 röster.

Röstkungen Henrik Wickström kommenterar den stora segern. - Spela upp på Arenan

Efter Samlingspartiet blev SDP tvåa med 15,9 procent, SFP trea med 14,6 och De Gröna fjärde med 11,7 procent. SDP får 13 och SFP 12 mandat.

Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra valdes också, med 2 997 röster. Hennes parti får sex mandat.

Kvinna ler mot kameran. Det är vinter och kväll.
Bildtext SFP:s Anita Westerholm blev invald som sitt partis tredje kandidat i Västra Nyland.
Bild: Johan Gullmets / Yle

Röstkungen Wickström kandiderar från Ingå, och partikollegan Veronica Rehn-Kivi, med sjätte mest röster bor i Grankulla, men de flesta invalda kommer från Esbo.

Östra Nyland: Klar seger för SFP

I Östra Nyland kunde SFP också se sig som segrare, med 32,8 procent av rösterna och 20 mandat av 59 möjliga. Partiets Mikaela Nylander knep också förstaplatsen i kandidatracet, där 1 990 röster ger henne en bekväm marginal till tvåan, Samlingspartisten Heikki Vestman, som fick 1 770 röster.

En glad kvinna i vinterkläder lyfter händerna i en segergest. Bakom henne syns Borgå stadshus.
Bildtext Röstdrottningen i Östra Nyland heter Mikaela Nylander (SFP) som här firar sin seger.
Bild: Katarina Lind / Yle

Medan Nylander och Vestman segrade i Borgå och Sibbo respektive, var Otto Andersson (SFP) störst i Lovisa och trea i området.

Efter SFP tog Samlingspartiet näst flest mandat med 13 stycken, följt av SDP med 10. Sannfinländarna och De Gröna fyra mandat var.

Vanda–Kervo: Två gula mandat, Samlingspartiet etta

Även i Vanda–Kervo kunde Samlingspartiet jubla över en seger. 26,9 procent av rösterna och 19 mandat ger partiet en knapp vinst framom SDP med 23,3 procent och 17 mandat.

De Gröna och Sannfinländarna kniper 9 respektive 8 mandat, och SFP lyckas kamma ihop två mandat i områdesfullmäktige genom Patrik Karlsson och Hanna Holmberg-Soto.

Röstmagneter i området är SDP:s Sirkka-Liisa Kähärä (1 994 röster) och Samlingspartisten och före detta olympiern Sari Multala (1 848).

Området får stoltsera med att vara det område i valet med lägst valdeltagande.

Inga mandat i Birkaland för SFP

I hälsovårdsreformen talas det ibland om åtta välfärdsområden med betydande svensktalande befolkning. Sex av dem står ovan, ett är Helsingfors – som inte röstar eftersom det är kommunen som fortsätter ordna vården – och så Birkaland, där Tammerfors historiskt har haft en svenskspråkig skara invånare.

I det här valet blev det inga mandat för uttalat svenskspråkiga kandidater, och SFP fick nöja sig med 0,2 procent av rösterna – lika mycket som Finlands kommunistiska parti och Piratpartiet, men dubbelt så mycket som Djurrättspartiet.