Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kommentar: Vinnare och förlorare i välfärdsområdesvalet i Östnyland

Uppdaterad 24.01.2022 06:52.
Valreklam på Borgå torg inför välfärdsområdesvalet.
Bildtext Historiens första välfärdsområdesval är förbi
Bild: Hanna Othman / Yle

Mångfald i kommuner men inte i åldersfördelningen blev resultatet i välfärdsområdesvalet, skriver Yle Östnylands regionchef Mikael Crawford i en kommentar.

Att välja entydiga vinnare och förlorare i välfärdområdesvalet i östra Nyland är svårt av den enkla orsak att vi inte har några tidigare val att jämföra med.

Men några slutsatser går det ändå att dra.

Så här är vinnarna i välfärdsområdesvalet:

SFP

Svenska folkpartiet lyckades mobilisera sina väljare till valurnorna. Det brukar också i vanliga fall vara partiets styrka men frågan är om man ens själv hade kunnat tro att det skulle lyckas så här enormt bra i den allmänt avslagna stämning som rådde inför valet. SFP gick framåt med nästan fem procentenheter jämfört med kommunalvalet och är klart största parti i nya fullmäktige.

De små kommunerna

Inför valet fanns en uppenbar risk att de små kommunerna i välfärdsområdet, som till exempel Lappträsk, skulle bli helt utan representation i det nya fullmäktige. De farhågorna kom på skam då alla kommuner i Östra Nylands välfärdsområde fick in minst en ledamot i nya fullmäktige. Det här är en bra sak för det nya fullmäktiges politiska legitimitet.

Mikaela Nylander

Att Mikaela Nylander skulle blir valets röstdrottning är inte förvånande. Värt att notera är i alla fall att samlingspartisten Heikki Vestman och det egna partiets Otto Andersson inte blev långt efter.

Frågan som måste ställas är: Kan någon som sitter som ordförande för stadsfullmäktige i Borgå och (troligen) dessutom blir ordförande för fullmäktige för välfärdsområdet trovärdigt hävda att hon har tid att vara riksdagsledamot också då det valet står inför dörren?

Och förlorarna:

Ungdomarna

Medelåldern i nya fullmäktige är 51 år. Det kanske inte gör så mycket för så har lokalpolitik traditionellt sett ut. Mera anmärkningsvärt är att bara fem av de 59 invalda är under 34 år.

De Gröna

De Gröna har av hävd haft svårt att få genomslag i Östra Nylands välfärdsområde. Att partiet skulle gå tillbaka på riksnivå var väntat då Helsingfors inte röstade men också i Östnyland gick man tillbaka med över tre procentenheter jämfört med kommunalvalet. Är det någon som minns något betydande politiskt utspel eller målsättning i regionala hälsovårdsfrågor från De Gröna från valkampanjen?

SDP

En halv procenthet bättre än kommunalvalet var inte det resultat SDP hade hoppats på i ett val som uttryckligen gäller frågor där man har brukat profilera sig. Anette Karlsson gjorde ett mycket bra val men i övrigt var det tämligen dystert. Samtliga invalda utom två är över femtio år gamla.

Var och hur hitta den regionala Sanna Marin som SDP behöver?