Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

SFP dominerade i västligaste Nyland – Hangö tog ett mandat trots allt

Från 2022
RKP:n liiviin pukeutunut henkilö RKP:n vaaliteltan edessä. Selässä lukee SFP RKP Hangö Hanko.
Bildtext SFP fick in en kandidat från Hangö.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Ingåkandidaten Henrik Wickström (SFP) skrällde rejält och fick tredje mest röster i hela landet i välfärdsområdesvalet, medan Sjundeå blev ensam i Västra Nylands välfärdsområde om att inte få någon kandidat från den egna kommunen invald.

Hangö knep en plats med SFP:aren Torbjörn Ekholm. Fem raseborgare, varav fyra från SFP, kommer att sitta i nya fullmäktige och åtta från Lojo.

Kvinna ler mot kameran. Det är vinter och kväll.
Bildtext Anita Westerholm (SFP) brinner för bland annat jämställdhetsfrågor.
Bild: Johan Gullmets / Yle

Anita Westerholm (SFP) är den raseborgare som fick flest röster, även om Henrik Wickström fick mest röster i Raseborg. Westerholm gläder sig över resultatet och räknar upp frågor hon vill jobba för.

– Vi måste se till att vi har social- och hälsovården nära oss och att vi får likvärdig service på finska och svenska. Jämställdhetsfrågor ligger också mig väldigt nära hjärtat, säger hon.

Hon menar att det gäller att vara ödmjuk inför att det kommer att finnas utmaningar.

– Det handlar om ett helhetsperspektiv och att ta ansvar för hela området.

Torbjörn Ekholm uppe på järnvägsbron i Hangö.
Bildtext Torbjörn Ekholm (SFP) valdes in som enda representant från Hangö.
Bild: Sofia Kajander / Yle

Partikamraten, Hangöbon Torbjörn Ekholm, säger att han kommer att bevaka hemorten och Raseborgs sjukhus.

– Hangö är längst västerut, så att om det blir några stora reformer och indragningar är vi mest utsatta, konstaterar han.

Raseborgaren Heidi Åkerfelt (SDP) fick 296 röster vilket inte räckte till en plats i fullmäktige. Hon är besviken över att det egna partiet inte fick flera röster.

– Men vi hade jättemånga kandidater här ifrån Raseborg. Tretton fina kandidater som alla har fått röster, så det är jättebra, konstaterar hon.

Kvinna i röd skarf och glasögon ler mot kameran. Hon är utomhus.
Bildtext Heidi Åkerfelt (SDP) hade hoppats att flera skulle ha röstat i valet.
Bild: Johan Gullmets / Yle

Även om Sjundeå inte fick någon egen kandidat så blev Sjundeåpolitikern och samlingspartisten Maria Koroma-Hintikkas parti segraren i valet.

– Vi har varit framme, försökt få folk att rösta och att förstå vad det handlar om. Vi har kanske haft lite annan syn på saker också och försökt förklara hur man kan få något bättre – inte bara slå ihop det gamla utan göra något nytt, analyserar Koroma-Hintikka det goda resultatet.

En kvinna i vinterrock ser mot kameran och småler. Det är kväll.
Bildtext Maria Koroma-Hintikka (Saml) säger att Samlingspartiet jobbat för att få folk till valurnorna.
Bild: Johan Gullmets / Yle

Vad gäller närheten till service säger Koroma-Hintikka att Samlingspartiet hela tiden betonat möjligheten att lätt ta sig till sjukvården.

– Då är det inte kommungränserna som är avgörande, förklarar hon.

Ingåpolitikern Henrik Wickström (SFP), styrelseordförande i Ingå och vice ordförande för SFP, fick tredje mest röster i hela landet. Han säger att det överträffar alla hans förväntningar.

– Jag tror att jag har en ganska brokig skara väljare. Jag är själv aktiv och bosatt i Ingå som är den minsta orten i välfärdsområdet så jag har fått ett brett understöd från en stor del av orterna i Västra Nyland, konstaterar han.

Man framför köpcenter i Ingå
Bildtext Henrik Wickström (SFP) har diskuterat med väljare på webben inför valet.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Han tror själv att orsaken till det goda resultatet kan vara att han fört en aktiv kampanj och jordnära politik.

– Jag har diskuterat med väljare och förklarat vad vårdreformen innebär både på på webben och live och jag tror att det har burit frukt, säger Wickström.

De viktigaste frågorna som nu står för dörren är enligt Wickström att nu fokusera på att få Västra Nylands välfärdsområde att fungera så att allt är klart nästa år när det kör igång.

– Det är jätteviktigt att vi får ett bra samarbetsavtal med HUS så att vi lyckas integrera primär- och specialsjukvården på ett bra sätt.

Diskussion om artikeln