Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jämnt skägg mellan Innanen och Peltokangas i Mellersta Österbotten – alla kommuner fick representanter i vårdfullmäktige

Uppdaterad 24.01.2022 10:11.
Ansiktsbild av en kvinna och en man.
Bildtext Sari Innanen och Mauri Peltokangas håvade in flest röster i välfärdsområdesvalet.
Bild: Mikaela Löv-Aldén / Yle

Länge såg det ut som om Centerns Sari Innanen (C) skulle bli röstdrottning i välfärdsområdesvalet. Men på upploppet drog Sannfinländarnas Mauri Peltokangas, kommunalvalets röstkung, förbi, dock med blygsamma sexton röster.

I Mellersta Österbotten ligger valdeltagandet på 51,2 procent. Trots att Sannfinländarnas Mauri Peltokangas fick flest röster är Centern ändå valets stora vinnare.

På tredje plats placerar sig Mika Lintilå (C), näringsminister, bosatt i Toholampi, Antti J. Saari (C) och Margita Lukkarinen (SFP).

Efter dem följer stadsfullmäktiges ordförande Tiina Isotalus (SDP) med 438 röster och SFP:s Marlén Timonen med 437 röster.

Margita Lukkarinen, SFP:are från Karleby
Bildtext ¨Margita Lukkarinen (SFP) fick femte mest röster i välfärdsområdesvalet i Mellersta Österbotten.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Alla kommuner fick invalda representanter

Centern ökade sitt understöd med 4,9 procent i välfärdsområdesvalet om man jämför med kommunalvalet. Sannfinländarna tappade 4 procent,vilket ligger i linje med trenden i övriga landet

Centern tar 24 platser i vårdfullmäktige, SDP 8, Sannfinländarna 7 och Samlingspartiet 6. SFP får fem mandat och Kristdemokraterna 4 medan Vänsterförbundet stannar på två mandat, liksom De Gröna.

I Mellersta Österbotten valdes 59 medlemmar till det nya vårdfullmäktige och åtta kommuner slogs om platserna. Alla åtta kommuner fick slutligen representanter, även om Lestijärvi länge hängde löst.

I nuvarande Soites fullmäktige sitter 26 ledamöter från 10 kommuner. Men i det nya fullmäktige saknas Kronoby och Reisjärvi som inte tillhör Mellersta Österbottens välfärdsområde.

Kronoby röstade ivrigt

En av de mest segslitna frågorna inför välfärdsområdesvalet har varit Kronobys framtid vad det gäller vårdsamarbetet. Kronoby har tidigare ordnat sin vård i samarbete med Soite.

Nu överförs ansvaret tilll Österbottens välfärdsområde.

I Kronoby röstade 56,7 procent av de röstberättigade. Kronoby får tre representanter i Österbottens välfärdsområdes nya fullmäktige.

Röstmagneten Joacim Sandbacka (SFP) säger att det känns fantastiskt, även för egen del.

- Visst var vi lite oroliga, men det gick bra. Personligen är jag jätteförvånad och ödmjuk över förtroendet, säger Sandbacka inte tidigare kandiderat i allmänna val.

Kadunvarsikylteissä opasteet Kruunupyyn kunnantalolle sekä terveysasemalle.
Bild: Juha Kemppainen / YleOron låg i huruvida Kronobyborna skulle gå till valurnorna sedan kommunen inte längre kan få sin vård i Mellersta Österbotten som tidigare.

Sandbacka säger att vården är en fråga som engagerar Kronobyborna och att man också fört en målinriktad kampanj, som nu burit frukt.

- Vi har lyft fram hur viktigt det är att rösta i välfärdsområdesvalet. Och jag tror att det går att lösa vårdfrågorna. Mycket omfattas av valfriheten och resten måste vi lösa genom avtal, säger Sandbacka.

Lumisessa Kokkolan keskustassa on pystyssä vaalitelttoja ja niissä seisoskelee puolueväkeä.
Bild: Heini Holopainen / Yle

Majoriteten av invånarna bor i Karleby

Mellersta Östebottens välfärdsområde består av totalt 68 000 invånare. Ungefär 70 procent av dem är bosatta i Karleby.

I det nya vårdfullmktige får Karleby 40 representanter, Kannus 5, Vetil 5, Kaustby 3, Perho 2, Toholampi 2, Halso en och Lestijärvi en.

Bland de invalda är 54,2 procent män och kvinnorna står för 45,8 procent. Medelåldern för de invalda är 55 år.

Diskussion om artikeln