Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Välfärdsområdesvalet i Östnyland: Minst en invald från varje kommun, SFP:s Mikaela Nylander var kvällens röstdrottning

Från 2022
En glad kvinna sträcker upp händerna i en segergest. Bakom henne syns Borgå stadshus.
Bildtext Mikaela Nylander (SFP) var kvällens överlägsna röstdrottning.
Bild: Katarina Lind / Yle

Ett historiskt val är över och vi vet vilka politiker som kommer att besluta om vården och räddningsverksamheten i Östra Nylands välfärdsområde.

– Det går bättre än förväntat både för Svenska folkpartiet och Samlingspartiet, konstaterade kommunforskare Siv Sandberg i Svenska Yles valvaka när hon analyserade resultatet i östra Nyland.

Svenska folkpartiet håvade in en tredjedel av rösterna i Östra Nylands välfärdsområde, vilket gav SFP 20 platser i välfärdsområdesfullmäktige. Samlingspartiet tog 13 mandat och Finlands socialdemokratiska parti 10.

SFP:s Mikaela Nylander från Borgå var valets röstdrottning med 1990 röster. Näst flest röster fick Samlingspartiets Heikki Vestman från Sibbo med siffran 1770. Tredje på listan är SFP:aren Otto Andersson från Lovisa med 1539 röster.

– Det känns ju jättefint. Jag är tacksam för förtroendet jag har fått men som också partiet har fått i östra Nyland, sade Mikaela Nylander till reporter Katarina Lind i Svenska Yles valvaka.

Valdeltagandet var ganska lågt. 48,5 procent av de röstberättigade invånarna i Östra Nylands välfärdsområde använde sin rösträtt.

Av de 59 kommande ledamöterna är 27 personer från Borgå som också är den största av välfärdsområdets kommuner och städer. 15 av de invalda är från Sibbo och 7 från Lovisa. Lilla Mörskom fick in två kandidater och Lappträsk en, vilket inte alls var en självklarhet.

Största delen av de invalda sitter sedan tidigare i kommun- eller stadsfullmäktige. En person, Samlingspartiets Heikki Vestman från Sibbo, är både riksdagsledamot och fullmäktigeledamot sedan tidigare. 13 av de invalda har inga andra förtroendeuppdrag.

Diskussion om artikeln