Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

SDP:s Aki Lindén glad över den stora mängden röster – SFP:s röstmagnet Niklas Guseff tror på partiets chanser till styrelseplats

Från 2022
Uppdaterad 24.01.2022 08:31.
En karta över vilka partier som är störst i vilka kommuner.
Bildtext Centern var störst i kommunerna norr om Åbo, Samlingspartiet hade många väljare i de större städerna och SDP var störst i Reso och Nystad. SFP fick flest röster i Pargas och Kimitoön.
Bild: Vaalitulospalvelu / Yle

Samlingspartiet blev det största partiet i Egentliga Finland i välfärdsområdesvalet. Det här är ett resultat man kan vara nöjd över, säger Santeri Vuori, en av partiets kandidater i landskapet.

- Jag tror att vi har varit ett alternativ. Vi har sagt att det inte finns pengar till allt som har utlovats. Vi har också varit ett alternativ till Sannfinländarna, som har lyft upp frågor som inte har haft något att göra med det här valet, säger Vuori.

Petteri Orpo ler.
Bildtext Samlingspartiets partiordförande Petteri Orpo var en av röstmagneterna i Egentliga Finland.
Bild: Silja Viitala / Yle

De Gröna gick back - SDP:s Aki Lindén röstkung i landskapet

De Gröna gjorde ett sämre val nationellt sätt om man jämför med riksdagsvalet 2019 och kommunalvalet 2021. Även i Egentliga Finland gick partiet back jämfört med sommarens kommunalval.

De Gröna fick 7 mandat i områdesfullmäktige. En av partiets röstmagneter, Janina Andersson var nöjd med att partiet fick det sjunde mandatet, vars öde såg osäkert ut under kvällens gång.

- Då har vi möjligheter att påverka.

En kvinna med långt ljust hår, glasögon och en klarblå blus.
Bildtext Janina Andersson (Gröna) är glad över det sjunde mandatet.
Bild: Nina Bergman/Yle

Flera av de som har valts in är tvåspråkiga eller svenskspråkiga, vilket är bra med tanke på svenskans ställning i välfärdsområdet säger Andersson.

- Jag är mindre orolig nu när jag ser vem som har blivit invald. Om vi hittar alternativ som inte är för dyra, så kommer det här att lyckas.

En av kvällens stora röstmagneter var SDP:s riksdagsledamot Aki Lindén, som fick drygt 7 700 personliga röster. Lindén var också röstmagnet i kommunalvalet 2021. SDP blev det näst största partiet i landskapet och har 16 mandat i fullmäktige.

- Det är glädjande. Jag fick också många röster i kommunalvalet, men då var det också en kamp om vem som blir borgmästare. Jag är överraskad, säger Lindén.

Aki Lindén
Bildtext De följande månaderna kommer att vara intensiva för de nyinvalda politikerna, säger Aki Lindén (SDP).
Bild: Yrjö Hjelt / Yle

Fem mandat ger SFP förhandlingsposition för en styrelseplats

En annan röstmagnet i Egentliga Finland var SFP:s Niklas Guseff, som fick drygt 2 100 personliga röster.

- Visst känns det bra! Vi har haft en aktiv kampanj som ser ut att ha gett resultat.

Även Regina Koskinen (SFP) fick drygt 1 600 röster. Enligt Guseff hade SFP en kort lista, vilket gjorde att rösterna inte spreds. Det kan ha varit en orsak till de goda personliga resultaten.

Under en tid såg det ut som om SFP skulle få 6 mandat, men Carita Backas från Kimitoön föll ur fullmäktige på slutrakan. Därmed har Kimitoön ingen representant i fullmäktige.

Enligt Guseff skulle det sjätte mandatet ha säkrat en plats i styrelsen. Partiet jobbar för en plats i styrelsen, eftersom det är ett sätt att påverka i det nya välfärdsområdet.

Trots att den sjätte platsen inte blev verklighet så har partiet en god chans till en styrelseplats, bedömer Guseff. Nu gäller det att förhandla, säger han.

- Jag hoppas och tror att förhandlingarna leder till att SFP har en plats i styrelsen i det kommande välfärdsområdet.

Niklas Guseff står i en korridor.
Bildtext SFP:s röstmagnet Niklas Guseff tror att partiet har goda chanser i förhandlingarna om en styrelseplats.
Bild: Yle

Diskussion om artikeln