Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Flera svensk- och tvåspråkiga kandidater klarade sig bra i Egentliga Finland – Siv Sandberg: ”Den svenska servicen behöver sina försvarare”

Från 2022
Uppdaterad 24.01.2022 08:24.
en sjukhusskylt utanför ingången till tallbackens sjukhus
Bildtext Förståelse för svenska vårdfrågor kommer att behövas i det nya välfärdsområdet, tror statsvetaren Siv Sandberg.
Bild: Yle/Jasmine Urwäder

Av de 79 ledamöter som valdes in i nya välfärdsområdets fullmäktige i Egentliga Finland är flera svensk- eller tvåspråkiga. Enligt statsvetaren Siv Sandberg vid Åbo Akademi är det en viktig signal för fortsättningen.

- Den svenska servicen, som vi vet, är ganska svag i Egentliga Finland och behöver sina försvarare. Så ur den synvinkeln är det ett mycket bra resultat att det blev så många svensk- och tvåspråkiga kandidater i välfärdsområdets fullmäktige.

Sandberg lyfter också upp Egentliga Finlands unika uppdrag som samordnare av den svenska specialvården som ett exempel på ett ärende där förståelse för svenska vårdfrågor behövs.

En kvinna med kort hår och glasögon i närbild. Bär vinterjacka. Tegelvägg i bakgrunden.
Bildtext Enligt Siv Sandberg är det för tidigt att säga om SFP kan uppnå en styrelseplats eller inte i nya välfärdsområdet.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Samlingspartiet, Socialdemokraterna och Centern gör ett starkt val i Egentliga Finlands valkrets på bekostnad av De Gröna och Sannfinländarna, konstaterar Sandberg.

- De Gröna och Sannfinländarna har fått stora andelar av rösterna i många val men nu är vi tillbaka till de tre stora.

Valresultatet visar också att väljarna valt in kandidater med tidigare erfarenhet från politiken.

- Där sitter representanter med erfarenhet från riks- och kommunalpolitiken från hela regionen. Det är också ett fullmäktige där Åbo- och Åboregionen är starkt, säger Sandberg.

Att Sannfinländarna fick ett svagt valresultat var ett nationellt fenomen och det syntes också i Egentliga Finlands valkrets.

- Resultatet blev svagt trots att de hade kandidater som tidigare fått rätt mycket röster i kommunal- och riksdagsval.

"SFP:s valstrategi en risktagning"

Svenska folkpartiets valstrategi väckte en hel del diskussion på förhand, både när det gällde valförbundet med Samlingspartiet och när det gällde frågan om taktikröstning. Enligt Sandberg klarade sig partiet ändå rätt bra i valet.

- Man fick fem mandat vilket är sannolikt ett mandat mera än vad man skulle ha fått med egen lista. Men i någon mån kommer det att uppstå en diskussion inom partiet om strategin var den rätta, det var en risktagning i synnerhet då man inte hade med politiker med en stark profil.

- Nu fick flera SFP-kandidater rätt många personliga röster och gjorde ett bra val men det var en risktagning och partiet får själv utvärdera huruvida det här var en klok strategi eller inte. En egen lista kunde ha varit lättare att förklara för väljarna eftersom det inför valet uppstod en viss förvirring kring huruvida man skulle taktisera eller inte och om alla kandidater var lika värda på listan.

Enligt uträkningar skulle ett sjätte mandat ha säkrat den viktiga styrelseplatsen i nya välfärdsområdet.

Enligt Sandberg kommer nya fullmäktige att besluta om storleken på styrelsen och därmed är det ännu för tidigt att säga något om en möjlig styrelseplats för SFP.

Diskussion om artikeln