Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En av talibanerna som deltar i samtalen i Norge har polisanmälts för krigsbrott

Uppdaterad 24.01.2022 07:55.
Talibandelegater fotograferade genom fönstret på konferenshotellet i Oslo på söndag kväll. Anas Haqqani längst till höger på bilden.
Bildtext Talibandelegater fotograferade genom fönstret på konferenshotellet i Oslo på söndag kväll. Anas Haqqani längst till höger på bilden.
Bild: Lehtikuva

I Oslo fortsätter samtalen med representanter för det nya talibanstyret i Afghanistan. På måndagen ska talibanerna få möta västliga diplomater. Samtidigt är en av talibandelegaterna nu polisanmäld. Aktivister vill att Anas Haqqani grips.

– Det gör så ont. Som om Anders Behring Breivik hade kommit till ett annat land med likvärdig status, säger den norsk-afghanske medieexperten Zahir Athari till NRK.

Det är Athari som har polisanmält Anas Haqqani och som alltså jämför honom med den fängelsedömde terroristen Breivik.

Anas Haqqani är en av ledarna för det brutala, terrorstämplade Haqqani-nätverket i Afghanistan och son till dess grundare Jalaluddin Haqqani. USA tog bort Anas Haqqani från sin lista på eftersökta terrorister då han blev del av talibanernas förhandlingsdelegation och politiska representation i Doha, Qatar.

Anas Haqqanis bror Sirajuddin Haqqani finns kvar på USA:s svarta lista och leder Haqqani-nätverket, men är också Afghanistans nuvarande inrikesminister.

Talibanregeringen blev inte så inkluderande

Vill att norsk polis ska gripa Haqqani

Athari har alltså polisanmält Anas Haqqani för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Athari hoppas att polisen griper Haqqani och han vill ha hjälp av människorättsorganisationer och jurister för att driva processen mot Haqqani.

– Han (Anas Haqqani) och nätverket har stått bakom de mest dödliga angreppen mot civilbefolkningen i Afghanistan sedan 2001. Det gör ont att han kommer som en respekterad gäst hit till Norge, i stället för att bli tagen i handklovar till människorättsdomstolen i Haag, säger Athari till NRK.

Athari tycker att det är viktigt att föra en dialog med talibanstyret, men han tycker att den borde ha förts i Afghanistan.

– Dialogen kunde ha varit lika god om den hade ordnats i Afghanistan eller i ett grannland till Aghanistan, utan att ge talibanerna den äran att komma till Norge i ett privatplan, säger Athari till NRK.

Den här bilden på talibanernas delegation togs i Kabul innan de satte sig på det chartrade norska planet som förde dem till Oslo.
Bildtext Talibandelegationen fotograferad före avfärden från Kabul. I bakgrunden det finskägda privatflyget. Intill ingången till planet syns en liten finsk flagga.
Bild: Lehtikuva

Det privatplan som talibandelegationen flög till Norge med hade det norska utrikesministeriet hyrt av finländska Wihuris dotterbolag Jetflite.

Kunde inte påverka delegationens sammansättning

Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt har betonat att samtalen i Oslo inte innebär att Norge skulle se talibanerna som en legitim förhandlingspart eller erkänna talibanernas styre.

Huitfeldt har också sagt till NRK att utrikesministeriet inte hade något inflytande över vem som skulle ingå i talibanernas delegation.

Inte heller statsminister Jonas Gahr Støre kände till vilka som skulle representera talibanstyret under samtalen i Norge.

Han påpekar för NRK att han själv var på hotell Serena i Kabul år 2008 då hotellet angreps av Haqqani-nätverket och en norsk journalist dödades i anfallet.

Støre framhåller att Afghanistan står inför en humanitär katastrof och att Norge vill göra sitt yttersta för att hjälpa den hungrande befolkningen. Både Støre och Huitfeldt understryker att talibandelegationen också tvingas möta sina skarpaste kritiker, afghanska kvinno- och människorättsaktivister i Oslo.

Blir knappast en rättsprocess

NRK har också talat med konflikt- och folkrättsforskaren Cecilie Hellestveit och hon säger att det, i princip, är möjligt att inleda en rättsprocess mot Anas Haqqani i Norge.

Afghanistan har också ratificerat stadgan för Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC), men det är förstås landets tidigare ledning som accepterat domstolens jurisdiktion. Hellestveit påpekar att det pågår en process inom ICC för att pressa de afghanska myndigheterna att själva ta itu med de krigsförbrytelser som afghaner gjort sig skyldiga till.

På söndagen demonstrerade människor utanför det norska utrikesministeriet i Oslo. De höll upp Afghanistans flagga under protesten mot talibandelegationens närvaro i landet.
Bildtext På söndagen demonstrerade människor utanför det norska utrikesministeriet i Oslo. De höll upp Afghanistans flagga under protesten mot talibandelegationens närvaro i landet.
Bild: Lehtikuva

Hellestveit säger också att Afghanistan befinner sig i en övergångsfas just nu och att landet inte har en internationellt erkänd regim. Hon tror inte att norska myndigheter kommer att gå vidare med en rättsprocess mot Anas Haqqani just nu.

Källor: NRK, Yle