Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Över hälften av finländarna lät bli att rösta i välfärdsområdesvalet – och fyra andra nyheter att ha koll på

Samlingspartiets ledande politiker bland blå hjärtformade ballonger.
Bildtext Partiledningen firade segern på partikansliet, Samlingspartiets hjärta är blått.
Bild: Silja Viitala / Yle

God morgon! Ny vecka, nya möjligheter – här listar vi fem nyheter att ha koll på den här måndagen.

– Folket har talat, sa Socialdemokraternas ordförande Sanna Marin när Yle-prognosen publicerades ungefär vid halv tio på valkvällen. I något skede spekulerade man kring att SDP skulle segra i valet, och i ett kort skede ledde Centern.

Till slut blev Samlingspartiet ändå det största partiet i söndagens val med 21,6 procent och SDP tvåa med 19,3 procent av rösterna. Centern kom strax efter med 19,2 procent – med bara tusen rösters skillnad.

Det slutliga valdeltagandet landade på 47,5 procent. Det var inte ett imponerande resultat och flera partiledare uttryckte sitt missnöje med deltagandet.

Alla resultat hittar du i Yles resultattjänst.

Så här röstade Svenskfinland i välfärdsområdesvalet

Medan Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo firade valseger på valvakan i Helsingfors kunde partiets lokalavdelningar fira också på flera håll i Svenskfinland.

Partiet segrade i majoriteten av de välfärdsområden som räknas som delvis svenskspråkiga, med flest röster i Västra Nyland, Vanda–Kervo samt i Egentliga Finlands välfärdsområde.

Svenska Folkpartiet slutade på toppen av täppan i två områden, Östra Nyland och Österbotten. Centern gick segrande ur kampen om Mellersta Österbotten.

Collage med tre bilder. Till vänster Anna-Maja Henriksson, i mitten Henrik Wickström och till höger Li Andersson.
Bildtext För ordförande Anna-Maja Henrikssons SFP gick valet bra – speciellt då Henrik Wickström i Västra Nyland blev en av landets röstmagneter. Också Vänsterförbundets ordförande Li Andersson, till höger, var en av de populäraste kandidaterna i landet.
Bild: Collage: Yle / Silja Viitala, Yle / Lukas Rusk / Yle Sakari Piippo

Analys: De tre stora partierna är tillbaka – välfärdsområdesvalet kan få följder för regeringen

Valets största vinnare är Centern och valets största förlorare är den finländska demokratin, skriver Svenska Yles politiska reporter Magnus Swanljung.

Samlingspartiet, SDP och Centern har all anledning att fira och högst skrattar Centern. Det låga valdeltagandet tog luften ur Sannfinländarna och förpassade De Gröna till gärsgårdsserien.

Valdeltagandet kunde ha blivit ännu sämre, men någon fest för demokratin är det inte om färre än hälften av de röstberättigade röstar. Nu blev valdeltagandet 47,5 procent. Det är betydligt sämre än kommunalvalets redan i sig katastrofala 55,1 procent.

Montage av bilder av Annika Saarikko, Petteri Prop, Sanna Marin och redaktör Magnus Swanljung.
Bildtext Valets största förlorare är demokratin, skriver Magnus Swanljung.
Bild: Yle

USA kallar hem personal från ambassaden i Kiev

USA:s utrikesministerium beordrade på söndagen familjemedlemmar till all amerikansk personal vid ambassaden i Kiev att lämna Ukraina.

Orsaken är det spända säkerhetspolitiska läget och hotet om en rysk invasion.

Enligt New York Times överväger President Joe Biden att skicka tusentals amerikanska soldater och militärutrustning till Östeuropa och de baltiska Nato-länderna, skriver New York Times. Enligt tidningen väntas Biden fatta beslut om saken redan i början av veckan.

USA:s ambassad i Kiev, Ukraina.
Bildtext USA:s ambassad i Kiev, Ukraina. Bilden är från juni 2017.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Matens klimatavtryck är större än du tror – så här äter du mera klimatsmart

Hela 35 procent av världens utsläpp av växthusgaser kommer från vårt globala matsystem, från det vi äter, odlar, den skog vi röjer och den mat vi slänger.

Det här betyder att om vi människor skulle ändra vårt matsystem och vår kost till en mer utsläppssnål sådan och en som binder mera kol i marken så skulle vi kunna minska enorma mängder utsläpp av växthusgaser, och det väldigt snabbt dessutom.

I dag publiceras tolv avsnitt av serien Klimatsmart mat, som på ett överskådligt sätt försöker lära dig mera om enskilda matvaror och livsmedel och deras klimatavtryck.

färdiga bruna sojabönor i sina bönkälkar på en odling.
Bildtext Odlingen av sojabönor är ett enormt klimat- och miljöproblem. Samtidigt är det just bönor och linser som sägs vara räddningen för att få vårt matsystem mera hållbart. Hur går det ihop?
Bild: Oleg Marchak

Väder

Till en början råder en kraftig och mild sydvästlig luftström. I kväll blir vädret kallare och klarare med början i nordväst.

I landets södra och mellersta delar blir det främst mulet och disigt samt lokalt duggregn, som kan vara isbildande.

Dagens högsta temperatur är mellan 0 och +4 grader.