Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Välfärdsområdesvalet lockade finländarna till Yles kanaler – valvakorna sågs av över två miljoner finländare

Från 2022
Resultatkväll för välfärdsområdesvalet på Kommunernas hus i Helsingfors. På bilden partiledare vid varsitt podium.
Bildtext Yle sände under valkvällen live från Kommunernas hus i Helsingfors.
Bild: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Söndagen den 23.1 bjöds finländarna på valvaka på Yles kanaler.

Totalt nådde Valvakan på Yle Fem 91 000 personer. Mest tittare hade sändningen kl. 21 då 44 000 ögonpar följde med sändningen. På Yle Arenan samlade Yle Fem:s valvaka 17 000 starter. Den finskspråkiga sändningen Tulosilta på Yle TV1 sågs av 2,22 miljoner finländare. I medeltal lockade valkvällen på finska 890 000 personer. På Yle Arenan, Yles webbplatser och i Yle-tjänsten följde totalt 614 000 personer med sändningarna.

Även Yles resultatservice har varit i flitig användning: totalt har de olika delarna av resultatservicen 7 miljoner sidvisningar. I resultatservice-tjänsten kunde man i realtid följa med rösträkningen i det egna välfärdsområdet. Som en nyhet testade Yle även användningen av sin resultatservice på en kommersiell mediepartners webbplats då HSS Medias tidningar Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbotten under kvällen använde Yles resultatservice på sina webbplatser.

Yles valkompass, som öppnade i januari, var återigen välbesökt. Kompassen besöktes med 900 000 webbläsare och har totalt använts över 1,3 miljoner gånger. 6400 kandidater valde att fylla i valkompassen.

–Den solklara utmaningen inför det här unika valet var att försöka öppna upp vad det handlar om, vad som står på spel. Det här styrde det mesta vi gjorde inför valet, både när det gäller på riksnivå och bevakningen i våra regioner i Svenskfinland, och jag tycker vi lyckades med det, säger Pia Johansson, ansvarig producent för Svenska Yles valinnehåll.

Under valkvällen bjöd Svenska Yle på en valvaka med gedigna analyser och stämningar från hela Svenskfinland, varvat med fokus på valet ur ett riksperspektiv. Valet bevakades även heltäckande på svenska.yle.fi.

Källor: TV-mätarundersökningen, Finnpanel Oy, 24.1.2022. Siffrorna representerar den finländska befolkningen över 4 år (tittarsiffrorna), Yles datamoln (övriga data).

På andra språk