Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Arméns myteri i Burkina Faso trappas upp – presidenten gripen och statliga tv:n omringad av soldater

Från 2022
Roch Marc Christian Kaboré, Burkina Fasos president, håller tal vid Unescos huvudkontor i Paris den 12 november 2021.
Bildtext Roch Marc Christian Kaboré är Burkina Fasos första demokratiskt valda president sedan 1978 och kom till makten efter en folkresning år 2014. Bilden är tagen i november 2021 på Unescos huvudkontor i Paris.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Soldater som har gjort myteri i Burkina Fasos huvudstad Ougadougou uppges ha gripit landets president Roch Kaboré. Den statliga tv:ns kontor har också omringats i morse.

Burkina Fasos regering hade redan hunnit säga at den hade läget under kontroll, då skottlossning rapporterades vid presidentpalatset i Ouagadougou.

På måndag morgon rapporterade flera källor att president Roch Kaboré hade gripits av soldater som hade gjort myteri med krav om mer resurser för kampen mot väpnade jihadistgrupper.

Enligt flera källor hålls presidenten nu vid en militärbas söder om huvudstaden.

Karta över Brukina Faso och huvudstaden Ouagadougou.

Under måndagsmorgonen rapporterades också att maskerade soldater hade omringat den statliga tv:n i Ouagadougou.

Det var ändå oklart om de var anslutna till myteriet eller om de hade skickats av regeringen för att undvika att den tas över av myteristerna.

Dödlig attack bakom missnöjet

Missnöjet mot Kaborés styre har pyrt i Burkina Faso sedan november, då 53 människor dödades i ett terrordåd, det blodigaste enskilda angreppet under den snart sju år långa konflikten med islamistiska terrorgrupper.

Då soldaterna öppet gjorde myteri och krävde mer resurser i kampen mot terrorgrupperna, att arméns befälhavare skulle avskedas och familjer till stupade soldater skulle kompenseras, fick de genast stöd bland civila.

Soldater i Burkina Faso utbildas för terrorbekämpning efter att jihadister blev aktiva landet i år 2015
Bildtext Burkina Faso har i likhet med grannländerna utkämpat en allt blodigare konflikt mot olika terrorgrupper, bland dem IS-allierade grupper.
Bild: Alamy

Hundratals människor drog ut på gatorna och brände bland annat Kaborés partis högkvarter.

Regeringen beskrev myteriet som lokalt och begränsat, men soldater vid flera baser runt om i landet uppges nu ha anslutit sig till det.

Uppgifterna har ändå varit knappa, då tillgången till internet vid flera tillfällen har legat nere i stora delar av landet.

Militärkupp?

Medlemmarna i den västafrikanska ekonomiska gemenskapen ECOWAS uppmanade militären och regeringen till dialog och alla parter att trappa ner läget.

Det är ändå nu oklart vem som har kontroll över Burkina Fasos huvudstad och övriga delar av landet.

Redan efter terrordådet i november uttryckte experter och regionala ledare oro över en liknande utveckling som i Mali, där armén tog makten efter dödliga terrorangrepp.

Roch Marc Christian Kaboré är Burkina Fasos första demokratiskt valda president sedan 1978 och kom till makten efter en folkresning år 2014.