Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Statsvetaren Thomas Karv tror inte det blir lugna gatan för SFP trots enkel majoritet i Österbotten: "Det kan blåsa upp regionala konflikter"

Från 2022
Uppdaterad 24.01.2022 12:34.
Porträtt av Thomas Karv
Bildtext Statsvetaren Thomas Karv är inte förvånad över SFP:s dominans.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Som väntat blev Svenska folkpartiet största parti i Österbottens välfärdsområde. Enligt statsvetaren Thomas Karv blir det intressant att se hur arbetet börjar löpa i praktiken.

Österbottningarna har valt sitt första välfärdsområdesfullmäktige. Svenska folkpartiet fick hälften av alla röster och enkel majoritet i fullmäktige.

Resultatet förvånar inte statsvetaren Thomas Karv från Åbo Akademi.

– Det var helt väntat. Alla prognoser visade att de skulle få 33–34 mandat.

I ett skede av kvällen såg det ut som att SFP skulle få upp till 38 mandat, men det berodde på att rösterna från Vasa sackade efter.

På kandidatnivå ser Karv Johanna Borg och Rainer Bystedt som de största överraskningarna.

– Trots att jag på förhand hade båda som garanterat invalda, var deras extremt höga röstetal en överraskning.

"Kan styra och ställa som de vill"

33 mandat av 59 ger SFP enkel majoritet i välfärdsområdets fullmäktige. Partiet behöver alltså inte förlita sig på andra för att driva igenom beslut.

– De kan styra och ställa som de vill, konstaterar Karv.

Lugna gatan tror Karv ändå inte att det kommer att bli, trots att man har enkel majoritet. Man måste även kunna komma överens inom partiet.

– Det finns stora regionala konflikter som kan blåsa upp, speciellt när den blir fråga om förändringar i servicestrukturen.

Konflikter kan uppstå redan innan man hinner så långt. Innan dess ska man formulera en förvaltningsstadga och dela ut ordförandeposter, och redan där kan det bli problem.

– Då får vi se ifall gänget håller ihop, säger Karv.

Välfärdsområdet eller kommunen?

Vem som blir styrelse- respektive fullmäktigeordförande är enligt Karv för tidigt att sia om. Han tror dock att Närpesborna Johanna Borg och Hans-Erik Lindqvist kan ligga bra till i den diskussionen.

Röstmagneterna Joakim Strand och Mikko Ollikainen tror Karv inte är intresserade av ordförandeposter i och med att de redan har kommunala ordförandeuppdrag utöver sina förpliktelser i riksdagen.

– Det måste finnas en gräns för vad de här individerna hinner med. Men vi får se, det kan ju hända att de tar emot poster i välfärdsområdet och avgår på kommunal nivå i stället för att fokusera helt på det här. Det blir intressant att se hur det utvecklas.

Karv misstänker att välfärdsområdets fullmäktige på sikt kommer att intressera mer än kommunfullmäktige. Nästa välfärdsområdesval ordnas i samband med kommunalvalet 2025.

– Då tror jag vi kommer att få se en sådan utveckling att de flesta riksdagsledamöter endast kommer att ställa upp i välfärdsområdesvalet. Det blir nog en viktigare nivå när man tar beslut om regionala angelägenheter i stället för lokala saker som finns kvar i kommunerna.

Diskussion om artikeln