Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fyra östnyländska kandidater från tre partier lyckades spräcka 1 000-strecket i antal röster

Från 2022
Uppdaterad 24.01.2022 17:38.
En röstningsblankett läggs i en valurna.
Bildtext De östnyländska röstmagneterna lyckas också få ett stort antal röster i välfärdsområdesvalet.
Bild: Jouni Immonen /Yle

Bara fyra kandidater i välfärdsområdesvalet lyckades nå ett fyrsiffrigt röstetal. Vi har pratat med dem alla om valframgångarna och valstrategierna men också om vad som händer nu.

Segraren i välfärdsområdesvalet i Östra Nyland var SFP som med 32,8 procent kunde stiga upp på den högsta prispallen.

Det betyder att partiet lägger beslag på 20 mandat av 59 möjliga.

Partiets Mikaela Nylander, fullmäktigeordförande i Borgå, knep förstaplatsen som valets röstdrottning med sina 1 990 röster.

– Vår målsättning var att vara det mest framgångsrika partiet. Utgående från resultatet i kommunalvalet, räknade vi med 18 mandat, säger Nylander.

Det blev 20 mandat och Nylander var på kvällen glad över slutresultatet.

– Vi klarade våra målsåttningar med råge och jag är glad och stolt över SFP:s framgångar i valet, säger Nylander.

Ett budskap som attraherar väljarna

SFP gick framåt med hela fem procent jämfört med kommunalvalet 2021.

– Vi hade en stark kandidatlista med mångsidiga kandidater från hela området. Jag tror också att man känner på sig att det behövs insatser för att kunna trygga den svenskspråkiga servicen, säger Nylander.

Mikaela Nylander säger att SFP också varit mycket tydliga då det gäller Borgå sjukhus.

– Men inte bara det, vi har också fört fram närservicen och mobilservicen, så vårt budskap har varit klart och tydligt och attraherat väljarna, säger Nylander.

Hur ska man då i välfärdsområdesfullmäktige undvika att Borgå får en för dominerande roll med sina 27 ledamöter?

– Jag tror att det är viktigt då vi börjar bygga upp nämnderna, att vi har tillräckligt med platser för små kommuner som kanske inte har representation i fullmäktige - det här för att skapa legitimitet. Den som är stark ska också vara mycket snäll, säger Nylander.

Leende kvinna står bland trähus
Bildtext SFP: s framgång i valet beror på att väljarna vill trygga den svenskspråkiga servicen, tror Mikaela Nylander.
Bild: Yle/ Fredrika Sundén

Förtroende för en riksdags- och fullmäktigeledamot

Också Samlingspartiet gick bra framåt i välfärdsområdesvalet i Östnyland.

Partiet ökade med två procent jämfört med riksdagsvalet förra året.

Det här innebär 13 mandat i välfärdsområdesfullmäktige för Samlingspartiet.

En av dem som knep en av platserna var riksdags- och fullmäktigeledamoten i Sibbo - Heikki Vestman.

Med 1 770 röster nådde han en andra plats - bara 220 röster efter den östnyländska röstdrottningen Mikaela Nylander (SFP).

– Jag tror att man har förtroende för mig och att väljarna tror att jag också i välfärdsområdesfullmäktige ska göra mitt bästa som hittills i kommunfullmäktige och riksdag, säger Vestman.

Heikki Vestman
Bildtext Heikki Vestman känner ansvar för ekonomin.
Bild: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta

En annorlunda valrörelse

Att samlingspartiet överlag klarade sig så pass bra, förklarar Vestman med att partiet lyfte upp frågan om ansvar för ekonomin.

– Valresultatet tyder på att det finns stöd hos väljarna för just det, säger Vestman.

I övrigt tycker Vestman att valrörelsen var annorlunda - bland annat i och med att han och partiet inte hann möta människor på fältet så mycket som man hoppades på.

– Det är i alla fall fint att notera att vårt budskap hördes, säger Vestman.

Heikki Vestman konstaterade att partierna under valrörelsen lovade mera pengar, extra satsningar, mera resurser och det ena med det femte.

– Det är inte realistiskt. Ekonomin behöver skötas på ett sparsamt sätt och inte genom att föreställa sig att pengar växer på träd, säger Vestman.

Siktar du nu personligen på någon speciell position i välfärdsområdesfullmäktige?

– Det har jag inte tänkt på. Nu börjar det gemensamma arbetet med att bygga det nya välfärdsområdet. Vi har 10 månader på oss att fundera ut hur hälsovårds- och räddningstjänsterna ska arrangeras. Klart är att tidtabellen är för snäv, men vi kommer att göra vårt bästa för att lyckas, säger Vestman.

Du är ju också riksdagsledamot och fullmäktigeledamot i Sibbo - nu också i välfärdsfullmäktige. Räcker din tid till till allt det här?

– Det ska räcka.

Röstkungen i Lovisa heter Otto Andersson

Den av de östnyländska kandidaterna som fick tredje mest röster, var fullmäktigeordförande Otto Andersson (SFP). Han fick 1 539 röster.

– Jag är ödmjukt tacksam för det här stora förtroendet, nästan mållös för hur stort stöd det är. Det förpliktigar förstås mycket. Nu gäller det att kavla upp ärmarna och jobba för ett välmående östra Nyland.

Otto Andersson tittar in i kameran och ler. Han har en gul jacka på sig och en mössa.
Bildtext Otto Andersson är glad, tacksam och nästan mållös för hur stort stöd han fått.
Bild: Lone Widestam / Yle

Sju personer av de invalda i områdesfullmäktige har Lovisa som hemkommun - fem av de SFP:are.

Enligt Andersson har SFP:s budskap fått ett stort stöd av östnylänningarna. Ett starkt budskap i den här valkampanjen har varit att garantera närservice i alla delar av östra Nyland.

– Valet i östra Nyland gick fantastiskt bra i Lovisa, vi fick nästan 50 procent av rösterna. Vi hade hoppats på fyra till fem lokala kandidater och nu fick vi fem vilket är fantastiskt bra.

När det blivande fullmäktige sätter sig ner för att samarbeta vill Otto Andersson lyfta fram vård på svenska och närservice.

- Jag tror att vi på allvar ska ta itu med mobila hälsostationen. Jag vill också lobba för Borgå sjukhus och att de kan erbjuda mångsidig vård. En jättestor framtidsfråga för hela Finlands vård är tillgången till utbildad vårdpersonal och där måste vi jobba mycket. För utan vårdpersonal som trivs i sitt jobb kan vi inte uppfylla allt det vi lovat. Välfärdsområdet måste vara en bra arbetsgivare.

Ett spännande val

Fjärde platsen på den östnyländska röstmagnetslistan knep Borgåbon Anette Karlsson (SDP) som blev invald med 1 232 personliga röster.

– Jag är positivt överraskad och det känns fint att så många människor har förtroende för mig.

Anette Karlsson tittar upp på snöflingorna som dalar ner.
Bildtext För Anette Karlsson var det spännande att vänta på valresultaten.
Bild: Yle/ Lone Widestam

Som för så många andra var söndagen med sitt historiska val en spännande dag också för Anette Karlsson.

- Det var spännande att vänta på resultatet. Vi visste inte vad vi kunde vänta oss eller hur högt valdeltagandet skulle bli. Nu med slutresultatet i handen är jag nöjd och Östnyland har fått ett bra fullmäktige och valdeltagande var bättre än väntat.

Socialdemokratiska partiet får 10 platser i det nya välfärdsområdesfullmäktige i östra Nyland och blir tredje största partiet efter SFP med 20 platser och Samlingspartiet som fick 13 platser.

– Jag är glad över våra tio mandat. Partikartan i fullmäktige ser bra ut eftersom det finns representanter från många olika partier.

– Vi kommer att ha en bra, aktiv och mångsidig diskussion och det tycker jag alltid gör besluten bättre eftersom man måste motivera sina åsikter mycket mer då någon finns där och utmanar dina synpunkter.