Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Titelmatch eller mardrömsscenario? Robert Helenius förbereder sig för det ovissa då boxningspolitiken snurrar på övervarv: "Det är virrigt"

Från 2022
Robert Helenius boxas med tränaren Johan Lindström.
Bildtext Robert Helenius försöker behålla fokus i toppboxningens virrvarr.
Bild: Sebastian Backman / Yle

Medan världsmästarnas team fajtas i kulisserna kliar det i händerna på Robert Helenius, som vill upp i ringen. Gärna direkt. "Bara vi får ett matchdatum lägger jag i högsta växeln", säger han då Yle Sporten besöker pugilistens boxningsgym i Mariehamn.

– Jag är hungrig, säger Robert Helenius och sneglar på Johan Lindström, som lutar mot repen i duons egna boxningsgym. Träningen har precis börjat och Helenius har sin vana trogen inte ätit innan passet.

Men den här gången finner han ingen sympati i tränarens ögon.

– Hungrig varg jagar bäst!

Jaktsäsongen är i startgroparna för Helenius, som fortfarande febrilt försöker nå den där svåråtkomliga VM-titeln.

Robert Helenius slår på en säck.
Bildtext Helenius är redo att trappa upp träningen efter ett lugnare januari.
Bild: Sebastian Backman / Yle

Just nu är situationen komplicerad på grund av den ökänt svårförståeliga boxningspolitiken. Den här gången är rökridåerna extra tjocka, eller som Helenius och managern Markus Sundman båda uttrycker det:

– Det är virrigt. Också för oss.

Helenius flyger högt efter sina två meriterande segrar över amerikanen Adam Kownacki, men löftena om en titelmatch har inte infriats – och kommer sannolikt inte att göra det den närmaste tiden.

Helenius och toppboxningens virriga läge

  • Av de stora förbunden har Oleksandr Usyk WBA:s, WBO:s och IBF:s världsmästarbälten, medan Tyson Fury är världsmästare enligt WBC.

  • Usyk är kontrakterad att möta Anthony Joshua, som han överraskande besegrade i september, medan Fury har beordrats försvara sin titel mot Dillian Whyte, som han enligt medieuppgifter inte är sugen på att möta.

  • Fury och Whyte har länge förhandlat om matchen utan att komma överens om de ekonomiska förutsättningarna. Fury förväntar sig 80 procent av intäkterna, medan Whyte vill ha 45 procent. Deadline för förhandlingarna har skjutits upp gång på gång, nyligen till onsdagen den 26 januari.

  • För en tid sedan ryktades Helenius vara aktuell att möta Fury ifall britten inte når en överenskommelse med Whyte, men de senaste dagarna har det börjat viskas om en annan matchkonstellation: Fury mot Usyk i en dust i Mellanöstern, som skulle resultera i en obestridd mästare.

  • Om den ovannämnda matchen blir av skulle Joshua antagligen vara näst i kö för en titelmatch, medan Whyte efter det skulle få chansen att möta den regerande mästaren. Då skulle vägen till en titelmatch vara lång för Helenius.

  • Helenius har inte utsetts till officiell VM-titelutmanare av WBA-förbundet, som han utlovades inför mötena mot Kownacki. Helenius team driver fortfarande en process för att få utmanarstatus.

  • Boxningen har inte haft en obestridd tungviktsmästare på herrsidan sedan Lennox Lewis år 1999.

"Rätt säker på att Robert är nästa i kö"

I en drömvärld heter Helenius följande motståndare Tyson Fury. En av den finländska boxningshistoriens största duster kunde bli av om Fury inte kommer överens om förutsättningarna att ordna den planerade matchen mot utmanaren Dillian Whyte.

– Jag är rätt säker på att Robert är nästa i kö, säger Sundman.

Det värsta för Helenius titelambitioner vore om världsmästarna Oleksandr Usyk och Fury möts, ett rykte som fått alltmer spaltutrymme de senaste dagarna.

I så fall måste Anthony Joshua gå med på att skjuta upp sin planerade match mot Usyk, och Whyte sin mot Fury. Enligt The Telegraph är Joshua beredd att stiga år sidan för cirka 18 miljoner euro, medan Whyte uppges vilja ha 6 miljoner för "besväret". Sky Sports skriver att Joshua ska diskutera olika alternativ på tisdag.

Robert Helenius grimaserar.
Bildtext Att träna nackmusklenar smakar inte alltid gott.
Bild: Sebastian Backman / Yle

Sundman ställer sig väldigt skeptisk till The Telegraphs rapportering, som inte citerar en källa inom Joshuas team.

En match mellan Usyk och Fury vore ett mardrömsscenario för Helenius titeldrömmar, eftersom han i så fall skulle hamna längre bak i kön för att fajtas om världsmästerskapet. Om han inte får officiell utmanarstatus av WBA-förbundet, en process, som teamet fortfarande driver.

Ni hör själva. Struligt är bara förnamnet.

Beredd på snabba vändningar

Oavsett hur dominobrickorna faller lovar Sundman ett högklassigt motstånd för den Borgåbördiga boxaren. Helenius lämnar bokningsdetaljerna till sin manager och fokuserar på att prestera i ringen. Han gnuggar händerna:

– Det viktigaste är att jag får boxas så snabbt som möjligt, före sommaren. Bara vi får ett matchdatum ska vi lägga i högsta växeln.

Helenius är sugen på två drabbningar under det kommande året, en på våren – gärna i mars eller april – och en på hösten.

Teamet anser att Helenius har allt att vinna. Dubbelsegrarna över Kownacki bevisade boxarens kvalitet och en förlust mot ett relativt toppnamn skulle inte förstöra ryktet. Det finns inte heller ett obesegrat facit att värna om – Helenius, som på Boxrec är rankad på 17:e plats bland tungviktarna, har tre förluster i karriärsprotokollet.

Robert Helenius pustar ut under ett träningspass.
Bildtext Helenius vet att han är i sitt livs form.
Bild: Sebastian Backman / Yle

Och om man sakta men säkert närmar sig fyrtio gäller det att hålla plattan i mattan.

– Roberts namn är framme mycket och det är vi glada över. Vi har alla möjligheter att få till någonting stort, säger Sundman och fortsätter:

– Vi kan kallas till en världsmästartitelmatch när som helst. Ingen skulle se snett på det. Vi lever i en värld där det inte bara är skador, utan också coronaviruset som inverkar på planer. Det kan komma ett samtal: "Vill du boxas om världsmästartiteln på lördag?" Då vill man kunna tacka ja.

Senast gick det 19 månader mellan matcherna för "Nordic Nightmare". Ett sådant scenario får inte upprepas.

Det är absolut enklare att träna när man vet motståndare och matchdatum

Robert Helenius

Sundman säger att han har tre namn i åtanke om inte en match mot Fury blir av. Därför trappar Helenius upp träningen i februari, oavsett om han då vet vem han ska möta eller inte.

Är det mer utmanande att gå in i en förberedelsefas utan att känna till motståndaren?

– Visst är det så. Om jag har en klar motståndare kan jag fantisera om honom varje gång jag slår på säcken eller skuggboxas. Det är absolut enklare att träna när man vet motståndare och matchdatum, säger Helenius.

Den närmaste tiden får Sundman fortsätta navigera genom arrangörernas och promotorernas rökridåer.

Är det mer fajter i bakgrunden eller i ringen då matcherna ordnas?

– Vi slåss i varje fall inte med knytnävarna, säger Sundman med ett leende.

Robert Helenius manager Markus Sundman tittar in i kameran.
Bildtext Markus Sundman har haft fullt upp den senaste tiden.
Bild: Yle/Sebastian Backman