Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Noora Räty överskuggar fortfarande Damlejonens OS-förberedelser – chefstränaren vet inte om hon vill ställa upp: "Får inget svar"

Från 2022
Noora Räty ligger på isen.
Bildtext Noora Räty har inte brytt sig om att svara på tränarens mess efter uttagningen.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

De sista testen inför avfärden mot vinter-OS är gjorda – nu återstår det att se om coronaviruset ställer till det. Och ingen vet heller om Noora Räty kan hoppa in om målvakterna testar positivt.

På onsdag styr Damlejonen kosan mot Peking och vinter-OS 2022.

De kinesiska myndigheterna har höga krav på alla som ska resa till vinterspelen – bland annat ska idrottarna testa sig för covid-19 två gånger före.

Resultatet för det andra testet som ska tas tre dygn innan avfärd har ännu inte hunnit komma då landslaget möter pressen på måndagseftermiddagen. Och inte minst Jenni Hiirikoski vet precis hur det ännu kan gå.

På veckoslutet klarnade det att Sara Grahn – till vardags målvakt i Hiirikoskis Luleå – stoppas av Damkronorna på grund av positivt testresultat.

– Det är så klart jättesynd, säger Hiirikoski till Yle Sporten på måndagen.

– Det handlar ändå om en väldigt god vän till mig. Men det är så livet ser ut just nu. Vi tar det en dag i sänder och förhoppningsvis kan vi åka iväg som lag, fortsätter hon.

Jenni Hiirikoski.
Bildtext Jenni Hiirikoski försöker att inte tänka på coronaviruset hela tiden.
Bild: IIHF Images / All Over Press

Landslaget har hållit träningsläger i Vierumäki. Spelarna har indelats i olika grupper, den största består av 17 utespelare och två målvakter.

– Trött på det här? Nja, kanske på att läget fortfarande ser ut som det gör ute i världen. Det har ju ändå hållit på i några år redan. Men bubblan har jag inte blivit trött på, man blir tvärtom van. VM i augusti var likadant, säger i sin tur Susanna Tapani.

Men faktum är att det när som helst kan visa sig att någon i laget bär på covid-19 – senast under de dagliga testerna i bubblan i Peking – och då är goda råd dyra.

Räty räddaren i nöden? Ingen vet

Då Pasi Mustonen tog ut truppen på torsdagen menade han att Noora Räty stannar hemma för att kunna hoppa in vid behov.

Motiveringen var i första hand att han inte vill ha två förstamålvakter i truppen – men på tanke på virusläget blir Rätys roll som "hemmareserv" inte direkt mindre viktig.

Med ett stort om:

– Hon har inte svarat, berättar Mustonen.

– Jag har inte hört något av henne sedan vi tog ut truppen. Jag snackade med henne varje dag fram till uttagningen, men efter det har hon låtit bli att svara. Och nu är verkligheten den att jag måste fokusera på spelarna som finns här. Sen reagerar vi om vi är tvungna att göra det, fortsätter han.

Pasi Mustonen.
Bildtext Pasi Mustonen har kritiserats för sättet han hanterat OS-uttagningen.
Bild: Lehtikuva

Det går inte att undvika. Noora Räty är fortfarande en stor snackis inom landslaget.

Jenni Hiirikoski, lagkapten och nära vän till Räty, vägrar ändå gå in på detaljer.

– På ett personligt plan är jag så klart ledsen för Nooras skull. Jag föredrar ändå att diskutera det här med de involverade personerna. Vi diskuterar öppet om många saker inom laget – säkert också det här.

Intygar: Inga problem att hitta formen

Förutsatt att alla i laget testar negativt för viruset står nästa utmaning i tur: att hitta spelformen. Pasi Mustonen påpekar att de flesta spelat senast den 18 december.

– Så det är självklart något vi har fokuserat på. Vi har gjort så intensiva träningspass vi bara kan med tanke på förutsättningarna. Fem mot fem blir det inte mycket av i de små grupperna, men vi har övat på närkamper och att spela på liten yta, berättar han.

Spelarna är inte alls lika oroliga.

– Visst kan det se lite sökande ut i början, men jag litar på att vi gör jobbet så bra vi kan. Det gäller att hålla hög nivå på träningarna, så blir det inte heller en överraskning då USA kör för fullt i den första gruppspelsmatchen, säger Nelli Laitinen.

Nelli Laitinen.
Bildtext Nelli Laitinen vet att USA kommer att bjuda på en chockstart i OS-premiären.
Bild: Emil Hansson / All Over Press

– Jag litar på att vi hittar formen. Vi har en träningsmatch kvar och på sitt sätt är gruppspelet till för det också, kompar Tapani.

Finland spelar i grupp A i Peking tillsammans med USA, Kanada, Schweiz och de ryska olympiska idrottarna. Samtliga fem lag avancerar till kvartsfinal från gruppen.

– Men vi har varit med om det mesta med det här gänget. Vi kommer att vara redo då pucken faller, intygar Tapani.

Finlands damlandslag i ishockey inleder OS med att möta de regerande olympiska mästarna USA den 3 februari klockan 15.10 finsk tid. Samtliga Finlands dam- och herrmatcher refereras direkt i Yle X3M.

Diskussion om artikeln