Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Det är inte kört för Sjundeå – politiker anser att kommunen kommer att höras i välfärdsområdet trots att ingen representerar Sjundeå i fullmäktige

Från 2022
Uppdaterad 27.01.2022 11:20.
En läkare sitter vid datorn och skriver och mittemot sitter en patient.
Bildtext Välfärdsområdesvalet handlade om att rösta in politiker i fullmäktige som ska se till att alla i Västra Nylands välfärdsområde ska få likartad vård.
Bild: Lehtikuva

Merja Laaksonen är nöjd med SFP:s resultat i valet, trots att hon inte valdes in. Marko Linnala är inte nöjd med Samlingspartiets resultat och undrar om två Sjundeåkandidater slog ut varandra.

Sjundeå är den enda kommunen i Västra Nylands välfärdsområde som inte har en representant i välfärdsområdets fullmäktige. Här kan du läsa mera om Sjundeås resultat.

De övriga kommunerna är Hangö, Raseborg, Ingå, Kyrkslätt, Lojo, Grankulla, Esbo, Högfors och Vichtis.

Svenska folkpartiets Merja Laaksonen från Sjundeå var nära att knipa en plats i fullmäktige, men blev till slut ersättare. Hon fick totalt 386 röster.

Om vi ska vara ärliga så är det i nämnderna som det egentliga jobbet görs

Merja Laaksonen, SFP

Sjundeå har tre ersättare i fullmäktige, förutom Laaksonen blir också Marko Linnala (Saml) och Mervi Lahtinen (SDP) ersättare. Merja Laaksonen tror inte alls att Sjundeå får svårt att få sin röst hörd i välfärdsområdet.

– Som första ersättare i SFP så har jag möjlighet att delta i gruppmöten och eventuellt i fullmäktiges möten.

Sjundeå kan föras fram på gruppmöten

Västra Nylands välfärdsområde styrs inte enbart av fullmäktige, utan det kommer också att finnas en styrelse och nämnder. Merja Laaksonen hoppas att hon får en nämndplats.

– Om vi ska vara ärliga så är det i nämnderna som det egentliga jobbet görs. Där kan man diskutera och påverka på ett annat sätt än i fullmäktige. Jag kan dessutom föra fram Sjundeå på gruppmötena.

Merja Laaksonen är nöjd med sitt eget resultat i välfärdsområdesvalet, men tycker att det är synd att Sjundeå inte är representerat i fullmäktige.

– Det gick som det gick och vi var på förhand medvetna om att det kan gå så här.

Merja Laaksonen: Vi var medvetna om att Sjundeå kan bli utan plats i fullmäktige

4:10

En mindre ort kan ändå få en representant i välfärdsområdets fullmäktige, det visade till exempel Hangö som representeras av Torbjörn Ekholm (SFP). I Sjundeå röstade många utanför den egna hemorten: Ingåbon Henrik Wickström (SFP) fick mest röster i Sjundeå och blev invald i fullmäktige. Wickström fick över 350 röster i Sjundeå.

– Det blev kanske lite snedvridet tack vare Wickström. I Hangö kunde man samla röster till en kandidat, men vi hade inte talat om att göra så, utan vi jobbade för oss själva.

Samlingspartiet klarade sig inte så bra som tänkt i Sjundeå

Svenska folkpartiet är tredje största parti i välfärdsområdets fullmäktige i Västnyland. Partiet har 12 platser. Socialdemokraterna är andra med 13 platser och Samlingspartiet störst med 27 av de 79 platser som finns i fullmäktige.

Samlingspartiet gjorde ett bra val då man ser till hela landet, men i Sjundeå gick det inte alls så bra för partiet som Marko Linnala hade hoppats. Linnala är ordförande för kommunstyrelsen i Sjundeå och är nöjd med sin personliga insats: 456 röster. Han säger sig vara ödmjuk inför det egna resultatet, men inte med partiets resultat på 577 röster i Sjundeå.

– Jag vet inte vad det beror på att valresultatet inte blev så bra, kanske det beror på det låga valdeltagandet, funderar Marko Linnala.

I Sjundeå röstade 52,1 procent av de röstberättigade i välfärdsområdesvalet.

Om den ena av oss inte hade ställt upp så hade kanske Sjundeå fått en samlingspartist i fullmäktige

Marko Linnala, Saml

Linnala konstaterar att Svenska folkpartiet däremot gjorde ett bra val i Sjundeå och han tycker det är synd att Merja Laaksonen inte blev invald. Linnala funderar om Sjundeå gjorde ett misstag som inte beslöt sig för att ställa upp bakom en kandidat som skulle ha haft en chans att komma in i fullmäktige.

Marko Linnala tror ändå inte att allt är kört för Sjundeås del.

– Samlingspartiet är så stort i Esbo att vi säkert får platser i olika nämnder, mitt personliga valresultat är så bra att jag hoppas att partiet ger mig en plats i någon nämnd.

Slog kandidater ut varandra?

Marko Linnala undrar om det blev så att paret Maria Koroma-Hintikka och Marko Linnala slog ut varandra i Sjundeå.

– Om den ena av oss inte hade ställt upp så hade kanske Sjundeå fått en samlingspartist i fullmäktige.

Det harmar, säger Marko Linnala om att Sjundeå blev utan representant i välfärdsområdets fullmäktige

4:54

Det är ändå bättre att ha representanter i nämnder än inga platser alls, säger Linnala som medger att det harmar att Sjundeå inte är representerat i fullmäktige.

– Det hade i synnerhet varit en seger för Sjundeå om en samlingspartist blivit invald eftersom det är den största gruppen, men jag är säker på att Sjundeå får nämndplatser och det är bättre än ingenting.

Tillägg 26.1.2022 kl 17.45: Kyrkslätt lades till i listan över kommuner.

Diskussion om artikeln