Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åboföretaget Deltamarin ska designa världens största biltransportfartyg

Höegh Autolinersin Aurora-luokan autonkuljetusalus
Bildtext Åboföretaget Deltamarin ska designa biltransportfartyg av Aurora-klass för Höegh Autoliners.
Bild: Deltamarin

Åboföretaget Deltamarin har skrivit under ett designkontrakt som gäller planeringen och designen av fartyg av Aurora-klass för Höegh Autoliners. När fartygen blir klara kommer de att vara världens största biltransportfartyg.

Åboföretaget Deltamarin skriver i ett pressmeddelande att företaget slutit ett avtal med kinesiska varvet China Merchants Industry Jiangsu om att designa biltransportfartyg för Höegh Autoliners. Biltransportfartygen i fråga är av typen PCTC och klassen Aurora.

Den 20 januari 2022 skrev Höegh Autoliners under ett avtal med varvet CMI Jiangsu om att bygga 4+4+4 fartyg. Samtidigt ingick varvet ett avtal med Deltamarin om planeringen och designen av fartygen som varvet bygger.

När fartygen av Aurora-klass blir klara kommer de att vara världens största biltransportfartyg med en kapacitet på 9100 CEU (car equivalent unit).

– Miljövänlighet, säkerhet och effektivitet är huvudkriterierna i planeringen av fartygen. Dessa kriterier kommer att tas i beaktande i fartygsplaneringen genom att man förbereder fartygets maskineri och bränslesystem inför framtidens koldioxidneutrala bränsle, såsom ammoniak och metanol. Fartygen kan övergå till dessa bränslen när de blir mer allmänt tillgängliga inom sjöfarten, skriver Deltamarin i pressmeddelandet.

När fartyget står färdigt kommer det att använda LNG som bränsle.

Största delen av planerings- och designarbetet kommer att göras vid Deltamarins enheter i Åbo, Raumo och Helsingfors. Arbetet med fartygens klassificeringsplanering inleds omedelbart och hela designprojektet pågår fram till hösten 2024, då det första fartyget kommer att överlämnas till ägaren.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel "Turkulainen Deltamarin sai suunnittelusopimuksen maailman suurimmista autonkuljetusaluksista" skriven av Tarja Hiltunen, översättningen är gjord av Maria Lammassaari.