Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Lyssna: "Läsning stimulerar hjärnan på ett sätt som fotboll inte kan" – Tim Sparv bjuder på fem boktips

Från 2022
Två män framför en bokhylla i ett bibliotek.
Bild: Erik Sjölin / Filt

Fotbollsspelaren Tim Sparv läser för att lära. Kanske till och med för att bli en bättre människa. Just nu är det böcker om inlärning och ledarskap som gäller – böcker som kan hjälpa med karriären framöver.

Då Sveriges kanske mest kända finlandssvensk, Mark Levengood, träffar fotbollsspelaren Tim Sparv blir han tvungen att se sig själv i spegeln och inse att han har vissa fördomar när det gäller idrottare – till exempel att de inte läser särskilt mycket. Den före detta landslagskaptenen har blivit något av en läseambassadör och har jobbat mycket för att öka på intresset för läsning bland unga.

– Det är klart att folk kanske har en stereotypisk bild av hur en idrottare ska vara och hur vi ser ut, men vi är otroligt olika. I finska landslaget till exempel sitter majoriteten av oss med en bok då vi reser, bekräftar Sparv.

I audioserien Mina Böcker med Mark Levengood funderar Tim och Mark på om läsning rent av kan öka vår empati? Och vilken sportstjärna har egentligen skrivit den bästa självbiografin? Och hur mycket framgång och medvind kan en sportmemoar innehålla innan den blir dålig?

Tim Sparvs boktips

Öppen – Andre Agassi

– Agassis bok är så ärlig och så öppenhjärtlig. Han berättar att han egentligen inte tyckte om tennis men att hans farsa pushade honom hårt och såg Andre som ett personligt projekt där målet var att han sku bli en professionell tennisspelare.

Ett förlovat land – Barack Obama

– Jag slukade boken på ett par dagar, jag tyckte att den var helt fantastisk. Barack Obama är en av mina förebilder, bland annat gällande sättet hur man ska bete sig som ledare och hur man ska kommunicera. Sättet han skriver på och hur han beskriver maktspelet mellan demokrater och republikaner och allt som händer bakom kulisserna - det var häftigt, i en ganska ärlig och öppen berättelse.

Jag är Zlatan Ibrahimovic: min historia – David Lagercrantz

– Det är få fotbollsspelares böcker som är bra, men Zlatans bok är underhållande.

Den långa vägen till frihet – Nelson Mandela

Sammetsdiktaturen – Anna-Lena Laurén

Här kan du lyssna på hela intervjun med Mark Levengood och Tim Sparv:

Mark Levengood träffar Tim Sparv

30:00