Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Natochefen Stoltenberg: Vi hoppas på det bästa, förbereder oss för det värsta

Uppdaterad 24.01.2022 20:24.
Natos generalsekreterares och Sveriges och Finlands utrikesministrars info - Spela upp på Arenan

Utrikesministrarna Pekka Haavisto och Ann Linde träffade Natochefen Jens Stoltenberg i Bryssel idag för att diskutera det säkerhetspolitiska läget i Europa.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg prisade relationen till Finland och Sverige under presskonferensen med utrikesministrarna. Samtidigt återupprepade han att Natomedlemskap är suveräna länders beslut, och inte Rysslands sak.

– Vi värdesätter det nära samarbetet med Sverige och Finland. Vi övar tillsammans, vi har en hög grad av interoperabilitet, det vill säga att styrkor kan operera tillsammans och det har vi gjort i militäroperationer från Irak till västra Balkan, konstaterade Stoltenberg och poängterade informationsutbytets betydelse för alla parter.

Informationen mest betydelsefull

Det var också informationsgången som fick beröm av både Finlands Pekka Haavisto och Sveriges Ann Linde.

– Det är väldigt viktigt att vi är medvetna om vad som är på gång och att beslut inte fattas över huvudet på länder som inte är Natomedlemmar eller direkt involverade i samtalen, sa Haavisto.

Hans svenska kollega hade ett liknande budskap.

– Den politiska dialogen är mycket viktig, sa Linde och berömde att Finland och Sverige idag på ett annat sätt får gehör och kan dela med sig av sitt kunnande när det gäller till exempel de arktiska områdena.

Det skärpta säkerhetspolitiska läget har lett till ett ovanligt offentligt och höjt tonläge från både Natos och USA:s sida, som svar på de ryska kraven som bl.a. handlar om att Nato ska dra sig ur alla de länder som anslöt sig till militäralliansen efter år 1997.

Men det senaste beskedet från Nato är att man istället förstärker sin närvaro i östra Europa med både fartyg och jaktplan, och att man i avskräckningssyfte också har försatt förband i beredskap.

- Vi överväger också att öka vår militära närvaro i alliansens sydöstra område, sa Stoltenberg, men inga beslut har fattats ännu.

En kritisk vecka framför oss?

På frågan hur kritiskt läget är just nu konstaterade Haavisto att hans bedömning är att det fortfarande finns rum för diplomati och dialog.

EU:s utrikesministermöte som hölls tidigare under dagen diskuterade samma ämne, och fick besök via videolänk av den amerikanska utrikesministern Anthony Blinken.

– Det var viktigt att höra Blinken och Natos generalsekretare säga att de är redo att ge svar på de frågor som Ryssland har ställt och att diskussionerna pågår mellan Ryssland och Nato och Ryssland och USA.

Ryssland sade vid förhandlingarna i Genève i fredags att man under den här veckan väntar sig ett skriftligt svar på de krav man har framfört.

Uppdaterad 20:02 med uppgifter från presskonferensen och utrikesminister Haavistos separata pressträff