Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Peking-resan i fara? OS-klara Erika Jänkä är skidskytten som fått coronasmittan

Erika Jänkä
Bildtext OS-klara Erika Jänkä är coronasmittad.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Finlands skidskytteförbund har i dag berättat namnet på den landslagsidrottare som testat positivt för coronaviruset. Det är den OS-klara idrottaren Erika Jänkä som gav ett positivt test i samband med världscupen i Anterselva.

På söndagen berättade det internationella skidskytteförbundet IBU att det framkommit två positiva testresultat, och att en av testerna gavs av en finländsk idrottare.

Finlands skidskytteförbund informerar nu att det handlar om den 26-åriga Erika Jänka som gjorde en bra etapp i lördagens stafett i världscupen. Jänkä är också en av de skidskyttar som på måndag blev uttagna till OS i Peking.

– Finlands skidskyttelandslags idrottare Erika Jänkä har fått ett positivt coronatestresultat i PCR-testen i Anterselva i Italien. Idrottaren är symptomfri och har tävlat och tränat normalt fram till att hon nåddes av testresultatet. Finlands lag har i sin helhet följt de stränga coronarekommendationerna noggrant, och därför är resultatet en tråkig överraskning.

– Just nu är idrottaren isolerad enligt IBU:s och de italienska myndigheternas direktiv. Information om framtida åtgärder kommer från myndigheterna, skriver Finlands skidskytteförbund.

Enligt skidskytteförbundet följer man nu speciellt noga med situationen bland de övriga lagmedlemmarna.

OS-reglerna i Peking kräver att man uppvisar fyra negativa PCR-coronatester före avresan till OS ifall idrottaren har haft smittan under de 30 sista dagarna före avresan.

Den första skidskyttegrenen i OS i Peking är mixed stafetten den 5 februari. Den första individuella damgrenen är normaldistansen som är på programmet den 7 februari.