Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors räddningsverk söker nya brandmän på Jodel – brist på personal i hela landet

Uppdaterad 26.01.2022 07:48.
En man står och ser på en annan man som sitter på taket till en brandbil.
Bildtext Morgonkoll vid Berghälls brandstation i Helsingfors. Finns allt med och fungerar allt?
Bild: Andrea Wiklund / Yle

På den anonyma diskussionsappen Jodel kan vem som helst ställa sina frågor om att bli brandman, och få svar av Helsingfors räddningsverk.

– Vi har haft tvåtimmars "jour" två gånger, och jag skulle gissa att vi fått åtminstone 100 frågor, säger Taru Hakanen som är brandinspektör vid Helsingfors stads räddningsverk.

Räddningsverket finns sedan tidigare på de större sociala medierna Twitter, Facebook och Instagram, och sedan två veckor tillbaka kan man diskutera med (blivande) brandmän också på Jodel.

– Det är några av våra elever i räddningsskolan här i Helsingfors som svarar på frågorna, tillsammans med några av oss anställda.

Genom Jodel-appen vill räddningsverket komma i direktkontakt med unga människor. Tröskeln för att ställa frågor kan kännas lägre då man kan göra det anonymt.

En kvinna med kort blont hår står framför en brandbil i ett stall med flera brandbilar i bakgrunden.
Bildtext Taru Hakanen är själv med och svarar på frågor på Jodel, och berättar att också hon fått lära sig nya saker via svaren.
Bild: Andrea Wiklund / Yle

– Just nu fokuserar vi på att berätta om räddningsskolan, vars ansökningstid pågår som bäst. I framtiden planerar vi fokusera på flera teman, säger Hakanen.

I Finland kan man utbilda sig till brandman på två ställen: i Kuopio och i Helsingfors. I Helsingfors utbildas brandmän specifikt just för huvudstaden, som i och med metron är unik i landet. Här blir eleverna samtidigt utbildade till akutvårdare.

Brist på brandmän

Varje år söker ungefär hundra personer till Helsingfors räddningsskola, varav normalt 15 antas. I höst vill man anta 18 personer, eftersom det i hela landet råder brist på brandmän.

– Både i Helsingfors och i resten av landet finns det för få brandmän. Det handlar om en brist på kring 1 000 brandmän.

Hur ska man då locka unga till yrket? Det är en svår fråga, säger Taru Hakanen.

– För mig själv som anställd står det mig nära hjärtat att veta att man gör ett betydelsefullt arbete. Vi har också ett fantastiskt team med en bra gemenskap, fastän det ibland är väldigt tungt.

Hakanen tror och hoppas på att Jodel kan hjälpa locka nya rekryter.

– På Jodel frågar folk till exempel mycket om konditionstesten och hur bra muskelstyrka man borde ha för att bli antagen till utbildningen. Många är också nyfikna på hur det är att jobba inom räddningstjänsten.

Berghälls brandstation, en brun tegelbyggnad. I förgrunden syns en orange brandbil.
Bildtext Här på Berghälls brandstation jobbar brandmännen i skift på 24 timmar. Sedan är de lediga i några dagar.
Bild: Andrea Wiklund / Yle

Som man kan föreställa sig så behöver en blivande brandman vara i gott fysiskt skick redan till inträdesproven.

Minimikraven för att man ska bli antagen är ingen hemlighet, utan informationen finns på ansökningsblanketten och räddningsskolans webbsida.

Om du vill utbilda dig till brandman bör du bland annat klara av minst 23 knäböj med 45 kilo på en minut, 34 situps på en minut och 25 gånger 45 kilo i bänkpress på en minut.

– Vi har märkt att simningen har börjat gå lite sämre, vilket kanske beror på att det har varit svårt att träna det nu under pandemin.

Det talas mycket om att unga är i allt sämre fysisk kondition, men det är inte direkt något man märkt av vid utbildningen.

– Vi antar ju bara de som klarar testen, så på den här sidan syns det inte. Jag har inte studerat statistiken, men kanske ser man tecken på något sådant om man ser på antalet ansökande historiskt, säger Hakanen.