Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Äkta makar valdes in i Mellersta Österbotten: "Det blir nog inga problem att komma överens också i fullmäktige"

Uppdaterad 25.01.2022 07:37.
Man med gul mössa och kvinna i rosa mössa.
Bildtext Det ska nog gå bra att samarbeta i fullmäktige, men det är också okej om man är oenig ibland, säger Pia Sillanpää om fullmäktigejobbet som väntar henne och maken Timo Sillanpää.
Bild: Privat.

Valet gick kanske inte så bra för Sannfinländarna som väntat, men för familjen Sillanpää i Karleby blev det maximal utdelning då båda makarna valdes in i fullmäktige för Mellersta Österbottens välfärdsområde.

Statsvetare minns ett liknande exempel från Vasa och den gången visade paret att de visst kunde vara både eniga och strida rejält.

För paret Sillanpääs del var överraskningen stor då det visade sig att Pia, som nu för första gången ställde upp i ett val, också kom in.

‒ Det var en stor och glad överraskning. Jag var på jobbet så jag ringde till min man och frågade om de på allvar menar att jag kom in. Jag trodde det först inte, så överraskad var jag, säger Pia Sillanpää.

Ska det gå bra samarbeta i fullmäktige?

‒ Ja, vi har ganska samma tankar kring politik och samhälle och vad som är viktigt. Så det har gått att prata om sådant tidigare också.

Pia Sillanpää säger att folk har hört av sig då de inser att båda makarna valts in.

‒ Folk har kommenterat på Facebook och skickat meddelanden att det är ganska otroligt att ni båda två blev invalda.

Ett par som både stred och kom överens fanns i Vasa

Det är väldigt ovanligt att båda makar väljs in i samma fullmäktige. Det säger statsvetaren Claus Stolpe vid Åbo Akademi.

Han kommer ihåg ett par som var politiker i Vasa på 1990-talet, Aino och Veikko Siltanen.

‒ De var utpräglat Vapenbrödrabyns representanter i fullmäktige. Karlarna röstade väl på Veikko och kvinnorna på Aino, säger Stolpe.

Paret var först liberaler men bytte sedan till centern. Stolpe satt i fullmäktige samtidigt som paret och han minns särskilt en gång då det blev riktigt komiskt.

Ärendet var en station där narkomaner skulle få byta sprutor. Frågan var ganska infekterad i fullmäktige och då utspelar sig följande:

‒ Veikko stiger upp och ska hålla tal - han var emot och hon för - och han sa då att "jag har ett tillkännagivande, centerns fullmäktigegrupp är djupt splittrad i frågan" och det var alltså de två som utgjorde hela gruppen, säger Stolpe.

‒ Jag kan tänka mig att de trivdes bra ihop men i fråga om så att säga hårda mot mjuka värderingar var de inte alla gånger helt eniga.

Gifta par brukar enligt Stolpe ofta fiska röster i ungefär samma vatten och då blir risken att de tar ut varandra.

‒ Det som är mycket vanligare är att det går i arv, alltså att någons son eller dotter tar över efter föräldern. Det finns det många exempel på.

Ett exempel är Mia-Petra Kumpula-Natri vars far satt i Vasafullmäktige. Ett annat är riksdagsmannen Nils-Anders Granvik från Terjärv i Kronoby vars far också var riksdagsman och detsamma gäller Ole Norrback och Anders Norrback.

Tvåspråkig bakgrund och att vara oense är okej

Enligt Stolpe fiskar ändå Pia och Timo Sillanpää i olika vatten eftersom de har helt olika yrken - hon är barnmorska, han brandman. Med andra ord är det knappast heller bara släkt och vänner som röstar på dem.

Pia Sillanpää har svenskspråkig pappa och hon har gått grundskola och gymnasium på svenska. Hon säger att vård på svenska är viktigt för henne.

‒ Och på Soite har vi bra med tvåspråkig personal, speciellt på förlossningsavdelningen, det är viktigt för föderskorna från svenska trakter. Så det är viktigt att vi fortsätter på samma goda linje.

Ser du någon motsättning mellan att vara Sannfinländare och samtidig tvåspråkig och mån om service på svenska?

‒ Både min man och jag tycker det är viktigt att kunna språk. Sannfinländarnas andra tankar är nära mig, till exempel att det finländska jordbruket är viktigt, språket är bara en del.

Barnen i familjen går i finskspråkig skola i Karleby. Orsaken är främst att Pia själv minns hur svårt det var att börja skolan och nästan inte kunna svenska alls.

‒ Jag kunde säga tack på svenska. Det har alltid varit ett trauma för mig, det tog två år innan jag började förstå vad läraren sa.

Pia Sillanpää säger att hon alltid har kämpat med den erfarenheten.

‒ Så största orsaken att barnen inte går i svensk skola är att vi pratar finska hemma. Men vi har sagt åt barnen att det är jätteviktigt att ni lär er språken och de ska läsa svenska från trean. Attityden mot svenskan och alla språk är viktigt för både mig och min man.

Några äktenskapliga utmaningar på grund av politikeruppdraget blir det knappast enligt Pia.

‒ Jag tror inte det blir några problem. Visst kan vi vara osams om vissa saker och det är helt okej. Det ska bli intressant och Timo kan säkert ge mig några tips, han har varit med i politiken i 10 år.