Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nya uppgifter om OS-ishockeyn: lagen får ta med sex reserver till Peking

Leo Komarov i OS.
Bildtext Ishoceytrupperna kan kompletteras med sex reservspelare på plats i OS.
Bild: Tomi Hänninen

Det internationella ishockeyförbundet ger grönt ljus för lagen i OS-ishockeyn att ta med sex spelare från reservlistan till OS i Peking. Dessa spelare kan kallas in ifall lagen drabbas av covidutbrott eller skada.

Systemet under OS-ishockeyn blir därmed en motsvarighet till de så kallade "taxi squads" som använts i NHL.

Reservspelarna kan åka med till Kina och finnas tillgängliga på kort varsel för att hoppa in i ett lag som drabbats av skador eller smitta under OS.

Regeln gäller för både dam- och herrlagen under OS i Peking.

Finland har ännu inte fattat beslut om man kommer att utnyttja möjligheten att låta reservspelarna resa till OS-orten. Herrlagets tränare Jukka Jalonen säger till Helsingin Sanomat att beslutet fattas inom kort.

– Då det nu blev så här måste vi fundera på hur vi gör. Det var en nyhet för mig och jag kan ännu inte ta ställning till frågan. Vi har tid att fundera på saken i lugn och ro, säger Jalonen till HS.

Ishockeyförbundets vd Matti Nurminen berättar för HS att systemet med reservspelare också kan stöta på problem i form av utrymmesbrist.

– Informationen nådde oss för bara några timmar sedan, och ännu har vi inte analyserat läget. Det är både en ekonomisk och praktisk fråga. Det finländska lagets utrymmen är verkligen begränsade i OS, säger Nurminen till HS.

Enligt Nurminen kommer man inte att komplettera damlaget åtminstone ännu eftersom det ännu går nya flyg till Peking före de första dammatcherna.

Damlaget reser till Peking 26 januari medan herrarna reser den 2 februari.