Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Börskurserna sjönk på måndagen, men vände uppåt i USA – Expert: "Det är för tidigt att tala om en bubbla"

Från 2022
Uppdaterad 24.01.2022 23:39.
Börsproffs arbetar vid New York-börsen omgivna av många datorskärmar den 18 januari 2022.
Bildtext Vid New York-börsen har kurserna pekat nedåt under en stor del av januari.
Bild: Lehtikuva

Börskurserna i Helsingfors fortsatte att sjunka efter fredagens kräftgång. Börsindexet i Helsingfors sjönk på måndagen med 4,6 procent.

I Stockholm var nedgången 4,4 procent, i London 2,6 procent och såväl i Frankfurt som i Paris 3,5 procent.

De amerikanska börsindexen S&P 500, Dow Jones och Nasdaq inledde måndagen med ett sjunka kraftigt, men alla tre index stängde en aning på plus. Teknologitunga Nasdaq steg mest, eller 0,63 procent.

Aktiekurserna i USA har sjunkit på sistone i och med att centralbanken signalerat att den är redo att höja styrräntan för att hålla inflationen i styr. Inflationen är på sin högsta nivå på nästan fyra decennier.

Nordeas chefsstrateg Antti Saari bedömer att kräftgången för börsen under början av året inte nödvändigtvis behöver betyda att det har skett en vändning till det sämre på börsen.

Saari säger att speciellt upphajpade aktier och teknologiföretag som går med förlust har tagit stryk vid börserna i USA. Han anser att småplacerarna gör klokt i att hålla fast vid placeringsplaner eftersom det är svårt att förutspå den exakta tidpunkten för när det kommer att inträffa en vändning till det sämre.

– Det är enligt vår uppfattning för tidigt att prata om en bubbla eller att en sådan skulle spricka, säger Saari.

I New York har börskurserna pekat nedåt i tre veckors tid. Teknologisektorn inom S&P 500-indexet har sjunkit mer än 12 procent i år.

Källor: STT, SVT, AP, Reuters

Artikeln uppdaterades 23.36 med nya uppgifter om börskurserna i USA, centralbanken och inflationen i USA. Rubriken uppdaterades med uppgiften om att kurserna vänt uppåt i USA.