Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Makt för också med sig stort ansvar" ‒ politiker tycker till om SFP:s dominans i Österbotten

KTM Lotta Alhonnoron väitös tarkastetaan Vaasan yliopistossa 28.2.20
Bildtext Inom välfärdsområdet finns alltid plats och stöd för bra ideer, säger Lotta Alhonnoro (De gröna).
Bild: Vaasan yliopisto

Det finns goda förutsättningar för ett fungerande samarbete. Den bedömningen gör några invalda, trots att ett parti fick mer än hälften av mandaten och trots att en tredjedel av de invalda kommer från en enda ort; Vasa.

Lotta Alhonnoro (De gröna) från Vasa påminner om hur viktigt det är att alla drar åt samma håll.

‒ Det är aldrig bra för demokratin att ett parti får mer än 50 procent av rösterna. Men makt för också med sig stort ansvar och det måste SFP komma ihåg.

Du är ensam representant för De gröna i fullmäktige för välfärdsområdet - vilka möjligheter har du att göra din röst hörd?

‒ Grönas fullmäktigegrupp i Vasa har inte varit en av de största men vi har alltid varit större än vår storlek. Inom välfärdsområdet finns alltid plats och stöd för bra ideer, säger Alhonnoro.

Att hennes hemstad Vasa fick 20 av 59 mandat ska inte heller orsaka problem.

‒ Man ska inte tänka så mycket på kommuner eller hur det går för Vasa utan hur vi kan förbättra servicen för alla som bor på området. Hela idén är att jobba tillsammans.

Alhonnoro hoppas alla invalda är redo att utveckla hela området.

‒ Vi har blivit utvalda att övervaka intressen för alla som bor här.

Goda erfarenheter från tidigare samarbete

Peter Sjökvist (SDP) från Närpes säger att det var väntat att SFP skulle få över 30 mandat.

‒ Jag tror det här kommer att gå bra. Det är ett stort område och man är ändå invald från olika kommuner så på det viset blir det en naturlig demokrati.

Sjökvist säger att han har goda erfarenheter av samarbete över partigränser på kommunal nivå. Sjökvist tror inte heller att det är ett problem att så många invalda är bosatta i Vasa.

‒ När jag ser på listan över invalda så är det många som har varit med tidigare i sjukvårdsdistriktet. Jag tror målsättningen för Vasa- och Korsholmregionen är att få så god vård som möjligt i hela distriktet.

"De invalda är sansade människor"

Rainer Bystedt (SFP) från Vörå tror att de flesta invalda är sansade personer som inte kommer att råka i luven på varandra. Men samtidigt vill knappast någon pruta på servicen i egna hemkommunen.

‒ Klart Vörå håller sig framme, vi vill inte ha nämnvärt sämre service än vi haft tidigare och vi måste försöka bevaka vår service på bästa vis.

Rainer Bystedt.
Bildtext Rainer Bystedt.
Bild: YLE/Markus Bergfors

Några stora slitningar inom SFP räknar Bystedt inte med.

‒ De som blev invalda är sansade politiker som också ser realiteterna. Ja, starka personligheter finns där men de är sansade politiker.

Att Vasa fick 20 mandat var något som också Bystedt väntade sig och han tror inte heller att det ska ställa till problem.

‒ Men vi ska vara medvetna om att de urbana samhällen som Vasa representerar har en helt annan platå än till exempel landsortskommuner som har ett geografiskt utmanande område. I Vasa är det nästintill gångavstånd till många ställen så vi kan ha lite olika perspektiv på saker och ting, säger Bystedt.

Diskussion om artikeln