Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Bristande vård för många diabetiker under pandemin – och andra nyheter att ha koll på

Två insulinsprutor för privat bruk.
Bildtext Speciellt de med typ 2-diabetes har haft problem under pandemin, deras vårdbesök har skjutits upp och en del besök har inhiberats helt och hållet.
Bild: Marie Söderman / Yle

God morgon! Här listar vi fem nyheter att känna till den här tisdagsmorgonen.

Östra Nylands nya fullmäktige mer högersinnat än Österbottens

I Södra Österbotten finns många konservativa invalda. Västra Nylands områdesfullmäktige är det mest liberala. Vi har granskat partiernas och välfärdsområdenas politiska värderingar.

I Yles valkompass bad vi kandidaterna uppge var de befann sig på två axlar som mäter politiska värderingar – om de uppfattar sig vara vänster eller höger, liberala eller konservativa.

Nu när vi vet vem som fick en plats i välfärdsområdenas fullmäktigen kan vi se vilka värderingar som dominerar partivis och på olika håll. Du kan också se hur åsikterna i ditt välfärdsområde skiljer sig från kommunens.

Graafiikka kuvituskuva konservatiivi- ja liberaalipuolueiden asettumisesta nelikenttä taulukkoon. Sivuilla ihmishahmon siluetit.
Bildtext Ledamöternas värderingar har prickats in på det politiska fyrfältet.
Bild: Miia Anttila / Yle

En del diabetiker har lämnats vind för våg under pandemin

Den goda nyheten är att diabetesvården fungerat utmärkt på många orter under pandemin. Den dåliga nyheten är att den inte fungerat alls på andra orter. Carina Nissi har inte fått träffa en läkare eller diabetesskötare på två år.

Nissi säger att många andra diabetiker har upplevt samma sak.

– Många med mig vet inte om de har en diabetesskötare längre eller vem det i så fall är, säger hon.

Utvecklingschef Sari Koski som varit med och sammanställt en studie om läget för diabetiker i Finland, konstaterar att speciellt de med typ 2-diabetes har haft problem under coronapandemin, med vårdbesök som skjutits upp och en del besök som har inhiberats helt och hållet.

Carina Nissi.
Bildtext Under pandemin har Carina Nissi inte fått träffa varken läkare eller diabetesskötare fysiskt. Ett par gånger i året har hon talat i telefon med en läkare.
Bild: Belén Weckström/Yle

Analys: Hela folkets coronaknytnäve behöver en vikarie

Inom SDP pågår som bäst diskussionen om vem som ska vikariera den stridbara omsorgsministern Krista Kiuru som är på väg på föräldraledighet.

Det behövs en vikarie snabbt och en vikarie som inte behöver någon inkörning, bedömer Markus Ekholm i en analys.

Social- och hälsovårdsutskottets ordförande Aki Lindén är den klara förhandsfavoriten trots att han saknar ministererfarenhet. Däremot var han en av de absoluta största röstmagneterna i söndagens välfärdsområdesval och det ger honom råg i ryggen.

Aki Lindén
Bildtext Aki Lindén ses som förhandsfavorit till omsorgsministerposten när Krista Kiuru går på föräldraledighet. Men det finns även andra namn i hatten.
Bild: Yrjö Hjelt / Yle

Burkina Fasos president Kaborés öde ännu okänt efter militärkupp

Armén i Burkina Faso har avsatt landets president, upplöst regeringen och ogiltigförklarat landets grundlag. Armén har länge varit missnöjd över vad de ser som bristande resurser för kampen mot terrorgrupper som sprider skräck i landet.

Efter nästan ett dygns ovisshet om vem som hade makten i landet trädde en grupp officerare fram i den statliga tv:n och förklarade att de hade tagit makten.

– Presidenten har misslyckats med att ena nationen inför en kris som hotar hela vårt lands existens, sa kuppmakarna.

President Roch Marc Christian Kaboré är nu gripen på okänd ort.

Skärmdump från militärens tv- och radiosända tal den 24 januari 2022. En talesperson för militärjuntan, Sidsore Kader Ouedraogo, sitter i mitten omgiven av ett flertal soldater.
Bildtext Militärjuntan förklarade sig ha tagit makten i ett framträdande i statlig tv ett halvt dygn efter att presidenten hade gripits.
Bild: Lehtikuva

Många ryskspråkiga är ledsna över den ukrainska enspråkspolitiken

Studenterna Katja (som inte vill säga sitt efternamn) och Tanja Tymosjenko i Kiev är ledsna över att ryskan inte längre är ett officiellt språk i Ukraina.

Katja säger att hon älskar Ukraina och känner sig nedstämd när hennes modersmål, ryskan, nedvärderas.

– Det är inte rätt att man anklagar mig för att vara på Rysslands sida bara för att jag talar ryska, säger Katja.

Diskussionen om den ukrainska språklagen från 2019 har åter blossat upp då nya regler för medier trädde i kraft nu i januari. Alla tidningar måste nu ges ut på ukrainska.

Studenterna Tanja och Katja i Ukraina.
Bildtext Studenterna Katja och Tanja önskar att ryskan skulle vara jämlik med ukrainskan.
Bild: Kerstin Kronwall

Väder

I dag är det rätt klart i hela landet, endast i Lappland kan enstaka snöbyar förekomma. Temperaturen ligger mellan 0 och -7 grader på dagen, i norr -5 till -10 grader.