Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tragedi i samband med afrikanska mästerskapen: Åtta personer omkom efter trängsel utanför matcharena

Från 2022
Kameruns spelare i afrikanska mästerskapen.
Bild: imago images/Sebastian Frej/ All Over Press

Åtta personer har omkommit och minst 50 skadats i samband med åttondelsfinalen i afrikanska mästerskapen mellan Kamerun och Komorerna. För flera av de skadade är tillståndet kritiskt.

Slutspelet har börjat i afrikanska mästerskapen och på måndagskvällen ställdes värdnationen Kamerun mot skrällaget Komorerna i åttondelsfinalen.

Men matchen skakas av en tragedi. Det uppstod trängsel vid ingångarna till Olembe Stadium då 50 000 personer försökte ta sig in arenan som på grund av pandemin har en kapacitet på 48 000 åskådare.

Enligt nyhetsbyrån AFP trampades människor ner i tumultet och åtta personer ska ha omkommit. Ett barn ska finnas bland de omkomna.

Flera skadade i kritiskt tillstånd

Dessutom ska minst 50 personer ha skadats. Några personer uppges ha allvarliga huvudskador.

– För några av de skadade är tillståndet kritiskt. De kommer att skickas till ett specialsjukhus, säger Olinga Prudence som är sjukskötare på sjukhuset Messassi som ligger i närheten av arenan.

Det afrikanska fotbollsförbundet CAF kommer nu att starta en utredning. Under tisdagen ska förbundet ha ett möte med organisationskommittén där säkerhetsfrågor ska diskuteras.

”Vi är i ständig kontakt med Kameruns regering och den lokala organisationskommittén”, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Kamerun vann åttondelsfinalen med 2–1. Komorerna tvingades spela matchen med en utespelare i målet på grund av skador och coronafall. Laget fick också en spelare utvisad tidigt i matchen.

Diskussion om artikeln