Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anu Vehviläinen vill inte fortsätta som riksdagens talman – föreslår att Matti Vanhanen tar över

Uppdaterad 25.01.2022 09:51.
Anu Vehviläinen
Bildtext Anu Vehviläinen (C) har varit talman sedan sommaren 2020.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Riksdagen får sannolikt en ny talman när vårsessionen inleds om en vecka, den första februari. Nuvarande talman Anu Vehviläinen (C) vill inte fortsätta.

Centerpolitikern Anu Vehviläinen har varit talman i ett och ett halvt år och skriver i ett pressmeddelande på tisdagsmorgonen att hon har meddelat partiets riksdagsgrupp om sitt beslut att inte ställa upp i det talmansval som hålls när riksdagens vårsession inleds.

– Jag blev vald till posten då talman Matti Vanhanen (C) överraskande blev finansminister. Redan då ansåg jag, att i fall Vanhanen står till förfogande som talman efter sin ministerperiod, så passar det mig, skriver Vehviläinen.

– Jag önskar alltså att riksdagsgruppen nu utser Vanhanen till kandidat för talmansposten, förtydligar hon.

Matti Vanhanen har för sin del på tisdagsmorgnen uppgett för STT att han är redo att återvända till talmansposten.

Matti Vanhanen i riksdagens talmansstol.
Bildtext Matti Vanhanen hann sitta på talmannens plats i ungefär ett år innan han plötsligt blev finansminister.
Bild: Pekka Tynell / YLE

Tidigare statsminister Matti Vanhanen fungerade som talman från och med att nuvarande riksdag valdes på våren 2019 tills han blev finansminister i Sanna Marins (SDP) regering. Vanhanen tog över den posten efter Katri Kulmuni (C) i början av juni 2020 och gav ministerportföljen vidare till Annika Saarikko (C) våren 2021. Sedan dess har han fungerat som vanlig riksdagsledamot.

Riksdagens vårsession inleds tisdagen den första februari med val av talman och två vice talmän. Talmannen för ordet vid riksdagens plenum. Posten betraktas i den statliga hierarkin som den näst högsta efter republikens president.