Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pressad Nadal fick slita i över fyra timmar – undvek samma öde som i fjol efter uppryckning i femte set

Uppdaterad 25.01.2022 16:34.
Rafael Nadal höjer näven.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Efter 2–0 i set såg det ut att bli en enkel resa till semifinal för Rafael Nadal i Australian Open, men då tappade han allt. Han fick problem med magen och Denis Shapovalov kunde utjämna. Det krävdes ett femte set men där visade Nadal sin styrka.

Historien höll på att upprepa sig för Rafael Nadal i Melbourne. I fjol ledde han sin kvartsfinal med 2–0 men förlorade sedan matchen med 2–3 i set mot Stefanos Tsitsipas.

I dagens kvartsfinal mot kanadensaren Denis Shapovalov ledde Nadal också med 2–0 och såg ut att ha matchen som i en liten ask, men då kom Shapovalov tillbaka. Efter två vunna set för Shapovalov var matchen vidöppen.

Den tidigare världsettan Nadal var pressad men när det krävdes som mest visade han sin storhet. I sista set bröt Nadal tidigt kanadensarens serve och gick fram till 3–0.

Och den ledningen släppte inte Nadal. Efter över fyra timmars spel vann Nadal matchen och är nu klar för karriärens sjunde semifinal i Australian Open.

"Jag är inte 21 år längre"

– Det var en väldigt tuff dag, värmen var svår att hantera. Jag hade mina chanser i tredje set men missade och blev trött. Jag fick också problem med magen.

– Jag är inte 21 år längre så det blir skönt med två vilodagar nu. Det betyder väldigt mycket att få spela ytterligare en match, säger Nadal i sin segerintervju.

I semifinalen möter Nadal italienaren Matteo Berrettini. Han slog fransmannen Gael Monfils i dagens andra femsetare.

I damernas singelturnering är Madison Keys klar för semifinal. Hon slog ut Barbora Krejcikova med 2–0 i set i kvartsfinalen.

Senast Keys gick så här långt i turneringen var 2015. Då förlorade hon semifinalen mot Serena Williams.

– Det känns annorlunda den här gången, jag är sju år äldre och det är inte min första semifinal. Jag tror också att jag är mer redo nu, säger Keys.