Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Det är vi unga som ska betala allt i framtiden" – endast två invalda i Östnyland är under 30 år

Från 2022
Uppdaterad 27.01.2022 19:34.
Ungdomar går i en park.
Bildtext Få unga röstades in i välfärdsfullmäktige i Östnyland, men förväntas fatta beslut som rör ungas hälsa och välmående. Arkivbild.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Hur lätt hörs de ungas röst i Östra Nylands välfärdsfullmäktige? Medelåldern på de invalda är 51 år och gruppen 30 år eller yngre består av två politiker.

– Är man en ung kandidat så får man ofta ganska mycket kommentarer om sin ålder och ibland ifrågasätter någon hur kompetent och erfaren man är, säger Frida Sigfrids (SFP).

Hon är 25 år gammal och tillsammans med Nea Hjelt, 23 (Saml) är de klart de yngsta invalda. Båda två har erfarenhet av fullmäktige- och stadsstyrelsearbete i Borgå.

– Vi behöver beslutsfattare som är i olika åldrar och kommer från olika bakgrunder, därför är det jätteviktigt att speciellt unga är representerade. Och tyvärr så är inte unga tillräckligt representerade nu, säger Frida Sigfrids.

I valet fick Nea Hjelt 222 röster och Frida Sigfrids 249. I hela Finland lyckades endast 16 kandidater under 25 år ta en plats i valet.

Alla uppgifter om välfärdsvalet och de invalda kandidaterna finns att ta del av i Yles resultattjänst.

– Då man ställer upp så blir man förstås glad då man blir invald, men samtidigt när vi är så få unga, nästan bara Frida och jag, så känns det lite tungt också, säger Nea Hjelt.

Hon tycker att pressen på att vara ung i politiken följer på det ansvar man förväntas ta.

– Det handlar inte så mycket om pressen av att vara med i politiken. Det handlar mer om att man har ett stort ansvar att ta hand om de ungas frågor. Om vi bara är två under 30, så representerar vi ju väldigt många unga i Östnyland. Det skapar press, säger Hjelt.

Kvinna med långt mörkt hår iklädd vit skjorta
Bildtext Frida Sigfrids, 25, (SFP) är bland annat ordförande för Svensk Ungdom.
Bild: Taisto Lapila / Yle

Att medelåldern är 51 år bland de invalda får Frida Sigfrids att fundera.

– Jag tycker åldersfördelningen är lite skev med tanke på hur beslutsfattarna är representerade i de olika åldersgrupperna, särskilt om man ser på hur stor andel av under 30-åringar som det bor i Östnyland.

Trygghet är en fråga som Frida Sigfrids starkt vill driva i välfärdsfullmäktige.

– Du skall alltid kunna lita på att du får vård när du är i behov av den. Speciellt för unga upplever jag att vi måste kunna förbättra mentalvårdstjänsterna och få fler mottagningar med låg tröskel där unga ska kunna få vård utan att behöva boka tid, säger hon.

Nea Hjelt (Saml.)
Bildtext Nea Hjelt, 23 (Saml) är yngst i välfärdsfullmäktige. Hon är också medlem i Borgå stadsstyrelse.
Bild: Niklas Evers / Yle

Nea Hjelt tror att kombinationen av pandemi och de nya välfärdsområdena gör att fullmäktige rätt snabbt står inför svåra beslut och jobbiga diskussioner. Hon flaggar också för bättre mentalvårdstjänster.

– Jag vill också vara med och hitta nya lösningar, bland annat digitala tjänster, säger hon.

Kommer då ett forum med mycket äldre personer att lyssna på unga politikers synpunkter?

– Det tror jag nog. Det hoppas jag åtminstone. Vi är alla medvetna om att många unga inte mår jättebra idag och att det är en gemensam utmaning som vi ska tackla, säger Frida Sigfrids.

– Det är vi unga som kommer att betala de här tjänsterna i framtiden, det borde öka på intresset bland unga väljare i kommande val, säger Nea Hjelt.

(Korrigering 27.1.2022 kl. 19.30. I ingressen ändrades den felaktiga siffran tolv till två.)

Diskussion om artikeln