Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Guldtränaren Curre Lindström lider av obotlig nervsjukdom – kan inte längre leva sitt vanliga liv och riskerar att missa VM-festen: "Tar det bara månad för månad"

Curt Lindström, 2014.
Bildtext Curre Lindström.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

Vardagen har ändrat drastiskt för Curre Lindström. Han klarar inte längre av att bege sig ut på löpturer eller spela golf på grund av en nervsjukdom. Det finns bara bromsmediciner som ska sakta ner förloppet, säger han till Sportbladet.

Curt ”Curre” Lindström har levt ett långt liv i ishockeyns tecken. Han har vunnit många matcher men nu har han stött på en motståndare som inte går att besegra.

I en intervju för Sportbladet berättar Lejonens första guldtränare att han lider av den obotliga nervsjukdomen polyneuropati. Sjukdomen angriper nerverna och slår ut muskler och balanssinnet.

För ett år sedan fick han sjukdomsbeskedet som gör att han inte längre kan leva det pensionärsliv han vill.

– Jag har gråtit inombords många gånger. Men nu håller jag sakta på att lära mig att leva med det.

– Det finns bara bromsmediciner som ska sakta ner förloppet, men jag kan inte säga att de hjälpt. Det har inte blivit bättre i alla fall. Nu är det en ny fas i livet och det är bara att acceptera att jag inte kan göra vissa saker längre, säger han till tidningen.

Curt Lindström.
Bildtext Efter tränarkarriären flyttade Lindström till Thailand.
Bild: Tomi Natri/All Over Press

Omöjligt med golf och löpning

81-årige Lindström brukade vara en aktiv motionär men nu spenderar han mest tid i sitt hus i Thailand. Medicinerna har också gjort att han nu är betydligt tröttare än tidigare.

– Visst gör det ont då jag inte kan ge mig ut på den dagliga joggingtur jag gjort hela livet, eller då balans och ben inte håller för en golfrunda. Det är omöjligt numera. Men jag har insett att det är något jag måste leva med.

– Jag brukade studsa upp halv sex varje morgon. Nu orkar jag knappt öppna ögonen. Jag är upp i tio timmars sömn per dygn. Nä, det gillar jag inte, säger han.

När Finland står värd för VM i ishockey i vår kommer Lejonens första guld att uppmärksammas. Lindström skulle ha haft en huvudroll i firandet men i nuläget vet han inte om han klarar av att resa till Finland.

– Vi får se. Det är naturligtvis ordnat med transporter och bilar och så. Jag får all hjälp jag behöver. Men just nu tar jag det bara månad för månad. Jag vill inte tänka längre än så, säger han.

Lindström vill inte att sjukdomen ska beskrivas som en snyfthistoria.

– Nej, verkligen inte. Jag har haft och har ett underbart liv, säger han.