Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Här ligger migranter från Belarus som frusit ihjäl i de polska skogarna – begravda av polska tatarer

Från 2022
En grav med en vit skylt med texten: MUSTAFA MOHAMMED MURSHED AL-RAIMI zyl. 37 lat.
Bildtext Den 37-åriga Mustafa Mohammed Murshid al-Raymi från Jemen frös ihjäl i skogen i gränsområdet då han försökte ta sig från Belarus till Polen i november. Han begravdes i Bohoniki i närvaro av Jemens ambassadör.
Bild: Patrick Holmström/Yle

I ändan av en lång allé i det polska åkerlandskapet har de muslimska polska tatarerna en begravningsplats som blivit tragiskt aktuell genom migrantkrisen vid gränsen mot Belarus.

Den lilla byn Bohoniki i östra Polen alldeles nära gränsen mot Belarus ser ut som vilken vardaglig by som helst på den polska landsbygden.

En grå stämning i det gråa vintervädret, några hundar som skäller och någonstans hörs ett stilla hönskackel. Det finns knappast någon trafik alls en tidig söndagseftermiddag. Det ligger en svag, lite sur rök i den fuktiga luften.

Men redan vid infarten till byn ser man att här finns något speciellt, som även markeras som officiellt nationellt minnesmärke på en skylt invid vägen.

En asfaltväg leder in mot en samling äldre småhus. En man cyklar på vägen mot kameran. En skylt vid vägkanten med namnet "Bohoniki". En annan skylt bakom med en stiliserad bild av en moské.
Bildtext Vid entrén till byn Bohoniki får besökaren veta att här finns en moské som sevärdhet. Bohoniki har omkring 100 invånare.
Bild: Patrick Holmström/Yle

Bohoniki är en av centralorterna för den tatariska befolkningen i Polen. Både byns moské och muslimska begravningsplats är beskyddade som kulturhistoriska minnesmärken av den polska staten, som i övrigt har djupa rötter i den kristna katolska religionen.

Liksom Finland har Polen en tatarminoritet. Enligt den senaste officiella folkräkningen beräknas de vara omkring 2 000 personer, det vill säga tre gånger fler än tatarerna i Finland.

En stor röd skylt som gör reklam för tatariska restauranger. Några trähus i bakgrunden.
Bildtext Tatarbyarna i östra Polen livnär sig på den inhemska turismen. Här görs det reklam för tatariska restauranger. Många polacker upplever de tatariska byarna som exotiska resmål i hemlandet.
Bild: Patrick Holmström/Yle

Tatarerna kom dock till Polen betydligt tidigare än till Finland och bakgrunden är likaså annorlunda.

Tatarerna kom till storfurstendömet Finland som handelsmän på 1800-talet. De första tatarer som bosatte sig i dagens Polen kom däremot som framgångsrika och uppskattade krigare redan på 1300-talet i de litauiska storfurstarnas sold.

Litauen var vid den här tiden en av Europas stormakter och sträckte sig från Östersjön till Svarta havet. Bohoniki var ett av områdena där tatariska krigare tilldelades mark av härskaren.

En sten med texten W ROKU 1679. Stenen har den muslimska halvmånen i guld. En liten moské i bakgrunden.
Bildtext En minnessten i Bohonikis centrum bredvid bymoskén berättar att tatarerna fick sin mark här av den katolska kungen Johan (Jan) III Sobieski 1679. Några år senare stred de muslimska tatarerna på den kristna kungens sida då de muslimska osmanerna besegrades utanför Wien.
Bild: Patrick Holmström/Yle

Nycklarna till Bohonikis lilla moské ska hämtas hos fru Eugenia Radkiewicz, en pigg och glad äldre tatarisk dam som är en sorts talesperson för byn och den tatariska kulturen.

Stående på trappan till moskéns minbar försäkrar hon att de muslimska tatarerna inte har några problem alls med sina kristna grannar, trots att det finns svåra spänningar mellan muslimer och kristna på andra håll.

– Vi dricker vodka tillsammans, säger Radkiewicz och skrockar förnöjt.

En äldre kvinna i stickad mössa står inne i ett moskérum.
Bildtext Eugenia Radkiewicz har nycklarna till moskén i Bohoniki och visar den gärna för besökare.
Bild: Patrick Holmström/Yle

Mycket i Bohoniki handlar om att marknadsföra en för polackerna exotisk kultur för att locka turister. Men under hösten och vintern har byn tagit sig an en aktuell och tragisk uppgift. Det ser man strax utanför byn.

Där i ändan av en lång allé höjer sig en skogsdunge som en holme ovanför åkerlandskapet runtomkring. Det är Bohonikis muslimska begravningsplats.

En mur och en grind till en begravningsplats. Grinden har den muslimska halvmånen på övre kanten.
Bildtext Begravningsplatsen och moskén i Bohoniki har status som nationella historiska minnesmärken.
Bild: Patrick Holmström/Yle
Gravstenar med muslimsk halvmåne.
Bildtext De polska tatarerna använder till största delen traditionella polska namn.
Bild: Patrick Holmström/Yle

Lite vid sidan om i en hittills oanvänd del av begravningsplatsen finns några relativt nya gravar med enkla skyltar med uppgifter om de döda. En av de döda får heta NN, eftersom personens namn var okänt, likaså åldern.

De som ligger begravda här är muslimska migranter som frusit ihjäl eller på annat sätt förolyckats i limbo i skogarna då Belarus försökt fösa dem över till Polen medan Polen försökt fösa dem tillbaka.

Fyra enkla gravar med granris på i en sandsluttning. En träddunge bakom.
Bildtext Fyra migranter låg begravda i Bohoniki vid Svenska Yles besök i december.
Bild: Patrick Holmström/Yle
En skylt vid en granrisprydd grav med texten "HALIKARI DHAKER ur. 14.11.2021".
Bildtext I den minsta graven ligger ett ofött barn. Den kurdiska mamman fick missfall i skogen då hon försökte ta sig från Belarus till Polen. Mamman dog senare själv på polskt sjukhus.
Bild: Patrick Holmström/Yle

Ingen vet med säkerhet hur många migranter som dött vid gränsen. Organisationen Läkare utan gränser uppskattar att 21 personer frös ihjäl under 2021. Det är dock svårt att oberoende verifiera vad som händer, eftersom Polen håller gränsområdet avspärrat.

Militären och polisen har hård kontroll vid gränsen - Spela upp på Arenan

Dödsfallen och närheten till händelserna har i alla fall fått lokalbefolkningen att agera till migranternas hjälp, trots att Polens nationalistiskt konservativa regering i övrigt förhåller sig avvisande till migranter och flyktingar.

Ett stort ballonghjärta med polsk text vid sidan av en bygata.
Bildtext Frivilligorganisationer och lokalbefolkningen har satt upp en stödjepunkt för bistånd till migranter i staden Michałowo nära gränsen.
Bild: Patrick Holmström/Yle

Då Svenska Yle besöker staden Michałowo pågår en frenetisk verksamhet i gymnastiksalen i en skola. Rummets golv är nästan helt täckt av begagnade kläder och tiotals män, kvinnor och barn tillbringar en lördagsförmiddag med att plocka och sortera.

Ett tiotal personer i olika åldrar hanterar kartonger med begagnade kläder.
Bildtext Frivilliga från Michałowo sorterar kläder och skor för människor i olika åldrar och lägger dem i säckar och paket i väntan på att de ska komma till användning.
Bild: Patrick Holmström/Yle
Två kvinnor och en man står bland högar av begagnade kläder. Alla bär munskydd.
Bildtext Aktionen leds av skolans rektor Małgorzata Gwaj-Szastaj till vänster och stadens vice borgmästare Konrad Sikora till höger.
Bild: Patrick Holmström/Yle

– Vi får kläder både härifrån, från övriga delar av Polen och även från andra europeiska länder, säger vice borgmästaren Konrad Sikora som är en av initiativtagarna till hjälpaktionen.

Han försäkrar att den stora majoriteten i Michałowo med drygt 3 000 invånare vill hjälpa migranterna.

En yngre man med skägg och halvsnaggat hår.
Bildtext Vice borgmästaren (burmistrz på polska) Konrad Sikora är en uttalad kritiker av regeringens politik att skuffa migranter tillbaka över gränsen i stället för att låta dem få sina eventuella asylansökningar behandlade.
Bild: Patrick Holmström/Yle

– Naturligtvis kommer det alltid att finnas de som är emot, men här är det bara en handfull människor. Inget vi behöver oroa oss för, säger vice borgmästaren.

Hur det är med den saken är det omöjligt för en utomstående att ta reda på. Men de som är emot håller i alla fall tyst och kritiska kommentarer går inte att få på stadens gator.

Karta över Polen, Belarus och Litauen med byarna Bohoniki och Michałowo inritade.
Bildtext Muslimerna i Bohoniki begraver ihjälfrusna migranter, medan de kristna i Michałowo hjälper med kläder och andra förnödenheter.
Bild: Yle/Mapcreator

En av de frivilliga som Svenska Yle träffar i gymnastiksalen i Michałowo är kurden Aras Palani som själv var flykting för 20 år sedan då han flydde från Erbil i kurdområdet i norra Irak.

Diktatorn Saddam Hussein betraktade kurderna som illojala separatister och förföljde dem brutalt.

Han fick medborgarskap i Storbritannien och hjälper nu till då hans tidigare landsmän försöker ta sig över gränsen från Belarus eller tvingas till det av belarusiska myndigheter. Flera av dem som kommit till Belarus är kurder från irakiska Kurdistan.

En medelålders man med lång, grånande skäggstubb tittar in i kameran.
Bildtext Den 49-åriga kurden Aras Palani flydde diktatorn Saddam Husseins förföljelser och bosatte sig i Storbritannien. Han talar ett tiotal språk och dialekter och hjälper till med att tolka vid den polsk-belarusiska gränsen.
Bild: Patrick Holmström/Yle

– Jag blir mållös då jag ser hur polackerna ställer upp för främlingar – donerar kläder och traskar i skogen på natten för att se om det finns någon som behöver hjälp, säger Palani.

Han säger sig nog vara medveten om att det finns flera som ogillar att migranterna får hjälp och har ett budskap till dem.

– Vem lämnar sitt hem och hus och säljer sina ägodelar utan orsak? Folk lämnar Irak, Syrien, Afghanistan för att de är tvungna.

En del polacker tror att alla migranter är ekonomiska flyktingar. Aras Palani tycker att de i så fall ska tänka på vad deras landsmän gjort redan länge.

– Överallt i Europa jobbar det stora mängder polacker som får bättre lön än hemma i Polen. Varför lämnade de sitt land, månntro?