Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Landskapsdirektör Mats Brandt: "Tusen frågor för välfärdsområdena att hantera"

Uppdaterad 26.01.2022 09:48.
Österbottens landskapsdirektör Mats Brandt.
Bildtext Mats Brandt.
Bild: Joni Kyheröinen / Yle

Mats Brandt har lång erfarenhet inom förvaltning och har doktorerat på valfrihet inom vården. Valfriheten är en av många frågor för nya fullmäktige. Han hoppas att alla har förståelse för att allt inte fungerar som smort direkt.

33 procent av de som blev invalda till Österbottens välfärdsområdes fullmäktige har bakgrund inom vården.

Att vårdare och läkare sitter med och besluter om just vård och räddningsverksamhet är rimligen en bra sak.

Österbottens färska landskapsdirektör Mats Brandt håller med om den saken.

‒ Vi har över 200 000 personer här i landet som jobbar inom social- och hälsovården och räddningsväsendet. Jag tycker absolut att de ska vara med och besluta om hur det ordnas i framtiden.

Samlingspartiet lyfte valfriheten

Brandt är alltså ny landskapsdirektör i Österbotten. Innan det hann han vara strategidirektör på Österbottens välfärdsområde en kort tid. Han har också varit kommundirektör i Malax och nu senast i Nykarleby.

Han är doktor inom förvaltningsvetenskaper och i sin avhandling undersökte han hur tjänstemän i Finland och Sverige ser på valfrihet inom vården. Kort kan man säga att tjänstemännen verkar rätt eniga om att det finns en nytta med valfriheten.

Valfriheten är en fråga som med all säkerhet kommer att bli aktuell för välfärdsområdena.

Men finns det andra, viktigare frågor att ta tag i?

‒ Det kommer att finnas tusen frågor för välfärdsområdena att hantera. Men i valdebatterna lyfte Samlingspartiet valfriheten väldigt starkt. Så en rätt säker tippning är att frågan lyfts i kommande riksdagsval, säger Brandt.

Stor utmaning att slå ihop femton organisationer

Brandt var alltså strategidirektör på välfärdsområdet i kring ett års tid.

Så du har en inblick i hur det ska jobbas inom det nya välfärdsområdet. Kommer allt att gå smidigt från början?

‒ Det kommer att vara en stor utmaning att få femton organisationer under en och samma hatt, så jag vet inte om jag vill använda ordet "smidigt". Men jag är rätt säker på att det går hyfsat bra och jag hoppas att personalen och kunderna har tålamod, för man får inte allt på plats över en natt.

Har jobbat i SFP-dominerade kommuner

SFP fick över hälften av platserna i Österbotten. Brandt har som sagt verkat som kommundirektör i Malax och i Nykarley, kommuner där SFP också varit det dominerande partiet.

Ser du några utmaningar med att ett parti sitter på makten?

‒ Faktiskt inte. Det stämmer att jag har jobbat i SFP-dominerade kommuner men jag har alltid haft devisen att den som vill jobba för kommunen ska få göra det, oberoende partitillhörighet eller vilken by man kommer ifrån.

‒ Jag är säker på att de nya makthavarna kommer att hantera sin makt med stort ansvar.

Men har då Österbottens förbund alls något att göra med det nya välfärdsområdet? Finns det kontaktytor?

Det finns det, säger Brandt.

‒ En stor del av förbundets uppgift är intressebevakning och där är kopplingen uppenbar. Då tänker jag till exempel på behovet av arbetskraft. Där måste vi alla lobba för att såväl den offentliga sektorn som näringslivet får arbetskraft.

Mats Brandt inledde sitt värv som tf landskapsdirektör den 24 januari. Kaj Suomela tar ut sin semester och går sedan i pension.

Texten uppdaterad den 26 januari kl. 9.48 med förtydligandet att Mats Brandt fortfarande är tf landskapsdirektör.