Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kimitoöns kommundirektör sörjer inte valresultatet: "Hela vår framtid kommer att handla om att bygga nätverk"

Kimito hälsostation
Bildtext "Närservice på två språk" är en nyckelfråga för Kimitoön när det nya välfärdsområdet inleder sin verksamhet, säger kommundirektör Erika Strandberg. Arkivbild.
Bild: Yle/Monica Forssell

Kommundirektör Erika Strandberg i Kimitoön tror inte att kommunens intressen hamnar i skymundan i det nya välfärdsområdets fullmäktige. Där finns flera personer som har förståelse både för tvåspråkighetsfrågor och för skärgårdsområden.

Kimitoöns kommundirektör Erika Strandberg litar på att fullmäktige i Egentliga Finlands välfärdsområde kommer att beakta också Kimitoöns behov i planeringen av vård- och räddningsverksamheten. Kimitoön fick inte in en enda ledamot i välfärdsområdets fullmäktige.

Enligt Strandberg gäller det att se det nya välfärdsområdet som en helhet istället för att stirra sig blind på antalet ledamöter från olika kommuner.

– Hela vår framtid kommer att handla om att bygga nätverk och titta på frågor som handlar om att samarbeta över både kommun- och partigränser, och om att lobba starkt för de frågor som är viktiga för oss. Där ser jag att vi har en riktigt bra utgångspunkt i dem som är valda in i Egentliga Finlands välfärdsområde. Där finns flera personer som har förståelse både för tvåspråkighetsfrågor och för skärgårdsområden, säger Strandberg.

Åboländskt samarbete med Pargas

Strandberg bedömer att de frågor som välfärdsområdets fullmäktige kommer att behandla är så komplexa att ledamöterna blir tvungna att tänka på större helheter än bara den egna hemkommunen.

– Vi samarbetar redan nu mycket kring ett åboländskt perspektiv med Pargas i beredningen av välfärdsområdet.

Erika Strandberg
Bildtext Kimitoöns kommundirektör Erika Strandberg bedömer att det finns kompetens om skärgården i det nya välfärdsområdets fullmäktige. Arkivbild.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Strandberg påpekar dessutom att Niklas Guseff (SFP) och Panda Eriksson (Gröna) valdes in i välfärdsområdets fullmäktige. Båda har starka kopplingar till Kimitoön.

Strandberg nämner "närservice på två språk" som en viktig fråga för Kimitoön i välfärdsområdets verksamhet.

– Det ska finnas en stark tvåspråkig profil för allt man gör i Egentliga Finlands välfärdsområde. Det ska också gå att bo och verka med långa avstånd i de skärgårdsförhållanden som vi har här.

Ghita Edmark: "Visst, det kommer säkert att bli en dragkamp"

Carita Backas från Svenska folkpartiet var den kandidat i Kimitoön som kom närmast en fullmäktigeplats i välfärdsområdesvalet. Backas landade till slut på en suppleantplats.

Ghita Edmark, ordförande för SFP i Kimitoön, säger att de kommuner som blev utan egna representanter i välfärdsområdets fullmäktige måste se till att aktivt hålla kontakt med dem som blev invalda.

– Jag tror att vår SFP-grupp och också andra som är invalda i välfärdsfullmäktige inser att det finns särskilda utmaningar i skärgården. Det är inte vettigt att börja transportera människor många, många kilometer, utan närservicen måste bli kvar. Jag tror att den kommer att bli kvar.

Edmark menar att det kommer att bli utmanande att få pengarna att räcka till för allt i välfärdsområdet.

– Visst, det kommer säkert att bli en dragkamp mellan de stora städerna och de små kommunerna men jag tror att förnuftet kommer att segra.