Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter positiva coronatestet i norska skidlandslaget: Herrlaget i närkontakt med smittade tränaren, tvingas skjuta fram avfärden till OS

Uppdaterad 25.01.2022 13:33.
Johannes Høsflot Kläbo efter målgång.
Bildtext Johannes Høsflot Klæbo är en av de drabbade när herrlaget inte får åka till Kina som tänkt.
Bild: All Over Press

En tränare i det norska skidlandslaget bekräftades coronapositiv i går. Nu drabbas de aktiva – ingen i herrlaget får åka till Kina på torsdag.

I går kom mardrömsbeskedet för det norska skidlandslaget – en dryg vecka före OS-starten i Kina: Tränaren Arild Monsen har gett ett positivt coronatest.

Dagen efter att det norska landslaget meddelade om Monsens testresultat står det klart att hela det norska herrlaget anses ha varit i närkontakt med tränaren. Det här skriver norska medier, bland annat NRK.

”Det här betyder att avfärden för de åtta manliga OS-åkarna skjuts fram från den 27 januari till den 31 januari. Åkarna ska åka från Oslo med ett annat charterplan som är avsett för den norska OS-truppen”, meddelar det norska skidförbundet.

Enligt norska medier är tisdagens digitala pressträff med det norska herrlaget inställd.

– De aktiva har det bra sett till förhållandena. De förbereder sig och tränar, men är annars på sina rum, säger landslagstränaren Eirik Myhr Nossum till VG.

Myhr Nossum är satt i karantän efter att ha delat rum med Monsen.

Väntar på PCR-resultat

I går uppgav norska förbundet att alla OS-åkare, tränare och annat folk i landslaget har testat negativt vid snabbtest. Enligt NRK har samtliga tagit PCR-test i går kväll och de väntar på resultat under tisdagen.

– En tuff situation. Det är spännande och speciellt. Man kan känna sig frisk och ändå vara smittad. Jag känner mig hundra procent frisk, säger Hans Christer Holund till NRK

Det norska landslaget befinner sig i italienska Seiser Alm för ett uppladdningsläger på hög höjd. Även delar av det finska OS-laget har varit på samma ställe.

Den ursprungliga planen för Norge var att lägret tar slut på onsdag. Sedan flyger de från München till Oslo, övernattar vid flygplatsen och reser till Kina på torsdag.

Johaug: "Måste vara egoistisk"

Just nu finns inte information om det norska damlaget följer ursprungsplanen och åker på torsdag. Damtränaren Ole Morten Iversen reste tillsammans med Monsen, men har testat negativt i två olika tester.

Guldfavoriten Therese Johaug sa under gårdagen att de aktiva lever i ett pressat läge fram till att de är på plats i OS-bubblan.

– Vi måste vara oerhört noggranna. Vi måste undvika andra människor, använda munskydd och handskar. Det gäller helt enkelt att vara väldigt egoistisk nu, sa Johaug till norsk press.

Den första OS-distansen är skiathlon. Damerna tävlar den 5 februari, herrarna dagen efter.