Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brittiska regeringens "partygate" blir polissak – flera fester misstänks ha brutit mot coronabestämmelser

Boris Johnson på gatan
Bildtext En födelsedagsfest på residenset Downing Street 10 (i bakgrunden) är det senaste avslöjandet i det så kallade "party gate".
Bild: Lehtikuva

Skandalerna kring den så kallade "partygate" i Storbritannien avlöser varandra, och på tisdagen meddelade polisen i London att den utreder eventuella brott mot coronabestämmelser i premiärminister Johnsons residens.

Avslöjandena om fester i brittiska regeringskretsar under pandemin har avlöst varandra de senaste månaderna, och senast på måndagen uppdagades det att premiärminister Boris Johnson bröt mot coronarestriktioner då han deltog i ett födelsedagskalas i premiärministerns residens Downing Street. Fester inomhus var förbjudna vid tidpunkten för festen.

Enligt ITV News ska födelsedagsfesten ha ägt rum på Downing Street i juni 2020.

På tisdagen kom Londonpolisen med beskedet att den utreder misstänkta brott mot coronarestriktioner.

– Jag kan bekräfta att Met (Metropolitan Police) nu utreder ett flertal händelser, som ägde rum i Downing Street och (regeringskontoret) Whitehall under de senaste två åren och som gäller eventuella brott mot covid-19-bestämmelser, säger Cressida Dick från Londonpolisen.

Polisen betonar ändå vikten av att låta utredningen gå sin gilla gång.

– Faktumet att vi nu utreder betyder så klart inte att straff nödvändigtvis kommer att utmätas i varje fall och mot varje inblandad person, säger Dick som också tillade att polisen inte kommer att informera fortlöpande om utredningen.

Under den så kallade "partygate" har flera avslöjanden gjorts om olika fester i regeringskretsen, men i nuläget är det inte klart exakt vilka fester polisen utreder.

Källor: AP, Reuters