Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Penkis och de gamlas dag får ordnas i nedbantade former i östnyländska gymnasier – abiturienter åker runt på flak den 10 och 17 februari

Från 2022
Penkis i Borgå 13.02.20
Bildtext Bänkskuddardag ordnas sannolikt utomhus i Sibbo den 10 februari och i Borgå och Lovisa den 17 februari. Bilden föreställer abiturienter från Borgå 2020. Arkivbild.
Bild: Yle/Stefan Härus

Gatubilden förgylls med abiturienter på lastbilsflak två torsdagar i februari. I Borgå firar tvåorna gamlas dag internt den 18 februari medan övriga gymnasier skjuter på dansen till senare i vår.

Det ser ut som att östnyländska gymnasister firar penkis, eller bänkskuddardag, i februari men i något begränsad form. Allt program måste till exempel ordnas utomhus under trygga förhållanden.

Däremot flyttar gymnasierna i Sibbo och Lovisa fram de gamlas dag för att andraklassarna förhoppningsvis ska få dansa inför publik.

Så här ser planerna ut just nu efter att kommunerna gått med på att evenemangen får ordnas. De studerande kan ännu själva bestämma om de av någon orsak vill skjuta fram festligheterna till ett senare datum.

I Sibbo planeras bänkskuddardag till den 10 februari. Den sker utomhus så att abiturienterna åker runt omkring i kommunen på lastbilsflak och besöker byskolor, daghem och kommungården för att dela med sig godis och god stämning.

– Det är inte helt 100 procent klart, men penkis verkar vi ordna den normala tidpunkten, alltså den tionde, men antagligen blir det en utomhustillställning. Vi får fundera på vilka åtgärder vi tar till för att ordna det på ett så coronasäkert sätt som möjligt, säger Linus Dolk, rektor för Sibbo gymnasium.

Inget bus inomhus

Det är också klart att att inget program ordnas inomhus.

Traditionellt ordnar abiturienterna i Sibbo en tillställning för lärarna där de framför olika berättelser som anknyter till dem. Sedan brukar treorna ta sig vissa friheter innan lastbilarna anländer.

– Tanken är ju nu den att de inte ska springa omkring i skolan och in på lektioner och slänga godis som i vanliga fall. Det går ju inte att ordna, säger Dolk.

Det är möjligt abiturienterna får vistas tillsammans som egen grupp under dagen och strömma ett program som övriga i skolan kan se virtuellt.

Abiturienterna ska ännu fatta ett avgörande beslut om de firar penkis den 10:e eller skjuter fram den. Dolk tror att den blir av eftersom flera jobbar eller söker in till andra yrkesutbildningar och högskolor efter skrivningarna.

– Det lät på dem som att de hellre ordnar penkis på rätt dag och sedan har sitt läslov och skrivningarna efter det. Sedan är det svårt att samla ihop alla om man skulle ordna penkis efteråt, säger Dolk.

Trots att gymnasisterna fått studera under en längre tid av coronapandemi med diverse restriktioner tycker rektor Linus Dolk att den här våren skiljer sig markant från ifjol.

– Det är jättestor skillnad i år och det är för att de flesta är vaccinerade och vi har kunnat ha normal skola, ingen distansundervisning. Vi lever med det, men det är inte samma sak som förra året när vi hela tiden undrade när vi får komma tillbaka till närundervisningen. Distansundervisningen var nog tung för många, säger Dolk.

Video för ettorna och tvåorna

I Lovisa ser upplägget rätt likadant ut, men här firas penkis traditionsenligt den 17 februari. Abiturienterna åker runt med lastbilar i Lovisa och delar ut godis till åskådare samt skolelever och daghemsbarn.

– Vi ordnar ingenting inomhus, men abiturienterna har gjort en video till ettorna och tvåorna som de får se i sina klassrum, säger Anders Nordström, rektor för Lovisa gymnasium.

Även om abiturienternas festligheter efter själva bänkskuddardagen inte är på skolans ansvar har de studerande i bägge gymnasier självmant avbokat en planerad kryssning i samband med bänkskuddardagen.

Abiturienter vid Borgå gymnasium 16.02.17
Bildtext I år ska abiturienterna bära munskydd uppe på flaket. Arkivbild.
Bild: Yle/Stefan Härus

Även i Borgå har stadens ledningsgrupp gett gymnasierna tillstånd att ordna de traditionella festligheterna som samtidigt inleder sportlovet.

– Penkis får ordnas, men utomhus, så det handlar främst om lastbilsåkandet. Det ska ske under säkra förhållanden och alla ska ha munskydd uppe på flaket, säger Monica Johansson, rektor för Borgå gymnasium

Johansson betonar att alla som deltar i åkturen runt centrum ska vara friska.

Liksom i Sibbo och Lovisa ordnas inget officiellt program inomhus Borgå gymnasium, men abiturienterna får spela in en hälsning eller motsvarande program på förhand om de vill.

De gamlas dag skjuts framåt

Gymnasierna i Sibbo och Lovisa har fattat beslut att skjuta fram de gamlas dag till senare på våren för att förhoppningsvis kunna tillåta publik till dansen.

– När det gäller de gamlas dans har jag pratat med våra studerande och de vill att de finns åskådare där, nära och kära, så den har vi tänkt skjuta upp, säger Dolk.

Enligt Dolk är de gamlas dag lättare att flytta på då tvåornas status inte förändras efter bänkskuddardagen på samma sätt som abiturienternas.

– Det är egentligen inte så stor skillnad om det är dagen efter penkisen som det brukar för det är då första dagen de är äldst i skolan eller lite senare under våren. De är fortfarande äldst i skolan då, säger Dolk.

Något exakt datum är inte fastslaget, men möjligen mot slutet av april eller i maj. Ifjol ordnades dansen i samband med skolavslutningen den 2 juni.

Bettina Skogberg och Jessica Sjöholm.
Bildtext Fin frisyr till balklänningen är ett måste. Arkivbild.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

I Lovisa har de studerande redan bestämt att de gamlas dag flyttas framåt och istället firas den 29 april.

– Det skulle vara jätteroligt att kunna ordna traditionellt. Nu känns det lite halvhjärtat så jag förstår nog att eleverna önskar att man fick återgå till det normala, säger rektor Anders Nordström.

Orsaken till flytten är att de studerande i april hoppas kunna framföra de gamla danserna inför publik, närmast släkt och vänner.

Dansuppvisningen sköts också på ifjol, men det gick ändå så att ungdomarna fick dansa ensamma på grund av coronarestriktionerna. Uppvisningen filmades och kunde visas för familjerna i ett senare skede.

Nordström betonar att det är bra med ett fastslaget datum eftersom de studerande behöver god tid på sig att ordna med frackar och klänningar samt boka tid till frisörer.

Dans i idrottshallen i Borgå

Borgå gymnasium avviker en aning från de övriga genom att ordna de gamlas dag redan i februari.

– Det blir en nedbantad version med en enda föreställning i idrottshallen den 18 februari, säger rektor Monica Johansson.

Dansuppvisningen ordnas inom skolan så publiken består av skolans personal och elever.

Johansson hoppas att dansen kan bandas in eller strömmas så att familj och vänner kan se den.

En orsak till att de studerande har valt att hålla de gamlas dag tidigare än de övriga gymnasierna är de dåliga upplevelserna från ifjol.

– Det gick på tok ifjol. Vi sköt upp dansen till våren, men det blev ingenting av det. Så försökte vi på nytt i augusti och september men fick inte ordna då heller, säger Johansson.

Ifjol fick Borgå gymnasium varken ordna penkis eller de gamlas dag, men nu försöker skolan göra allt för att kunna ordna festligheterna på ett coronatryggt sätt.